Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


România trimite ajutoare umanitare în Liban

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 4 octombrie 2024

Un transport cu ajutoare umanitare oferite de România populației civile din Liban a plecat în această dimineață spre această țară, au anunțat reprezentanții Guvernului.

„Decizia acordării ajutorului umanitar pentru populația civilă din Liban a fost luată în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență, convocată ieri, 3 octombrie 2024, de premierul Marcel Ciolacu, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență. Hotărârea a fost adoptată de CNSU având în vedere situația de securitate din Orientul Mijlociu, care a generat și o criză umanitară în Republica Libaneză”, a transmis Guvernul.

Transportul bunurilor se realizează pe cale aeriană cu resurse naționale, puse la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale. Totodată, ca parte a misiunii, vor fi prezenți și doi ofițeri de legătură din cadrul Direcției Generale pentru Protecție Civilă din cadrul DSU.

Israelul a declanșat o operațiune militară asupra Libanului cu scopul de a elimina gruparea teroristă Hezbollah, implicată de-a lungul timpului în mii de atacuri asupra cetățenilor israelieni și nu numai. Într-un atac efectuat săptămâna trecută, Armata Israeliană a reușit să elimine tot lanțul de comandă al grupării teroriste, în frunte cu liderul Nasser Nasrallah. Cu toate acestea, Hezbollah, care deține și puterea politică în Liban, continuă să reprezinte o amenințare deosebit de importantă asupra Israelului, în condițiile în care numără, conform presei Occidentale, aproximativ 20.000 de teroriști. În același timp, Hezbollah beneficiază de finanțare importantă din Iran, stat care a efectuat în aceasă săptămână un atac masiv, cu peste 200 de rachete, asupra Israelului, ca răspuns la eliminarea lui Nasrallah. Atacul a provocat moartea unei singure persoane, un palestinian din Cisiordania.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

Comentarii