Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


România trece la salariul minim european. Când va fi implementată măsura

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 21 iunie 2024

Guvernul a aprobat vineri, 21 iunie, legea privind stabilirea salariilor minime europene, astfel salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi stabilit în baza unui mecanism obiectiv bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali.

Proiectul de lege urmează să fie supus adoptării de către Parlamentul României în regim de urgenţă, a transmis Ministerul Muncii, pe pagina de Facebook a instituţiei.

„Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a #salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câştigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele şi patronatele”, a declarat ministra Muncii Simona Bucura-Oprescu, conform sursei citate.

Premierul Marcel Ciolacu, a anunţat, la începutul şedinţei de vineri, că Executivul introduce salariului minim european în România, în concordanţă cu directiva europeană şi după consultări cu partenerii sociali. El a precizat că este urmărită protejarea puterii de cumpărare, un câştig salarial mediu brut cât mai apropiat de 50% din salariul mediu net pe economie.

Liderul PSD a reamintit că, din 1 iulie, va fi majorat salariul minim de la 3.300 la 3.700 de lei, în beneficiul a circa 1,8 milioane de angajaţi.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW