Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


România și statele partenele Schengen au depistat 673 persoane semnalate în Sistemul Informatic Schengen, într-o operațiune comună

By Preda Maria , in Fara categorie , at 8 iunie 2024

România și statele partenere Schengen au depistat 673 de persoane, 58 de autovehicule și 45 de documente semnalate în Sistemul Informatic Schengen (S.I.S). Dintre acestea, 497 de persoane au fost localizate în România, datorită schimbului suplimentar de informații prin Biroul SIRENE al Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

În cadrul operațiunii comune, polițiștii români au pus în aplicare 25 de mandate de arestare europene și au depistat 46 de persoane semnalate de către parteneri ca fiind refuzate la intrarea sau șederea pe spațiul Schengen. 217 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 2 persoane figurau ca fiind dispărute de către partenerii din Schengen.

Au fost identificate de pe teritoritul României 53 de autovehicule căutate de partenerii din Schengen și ridicate 30 de documente, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadurl proceudirlor judiciare.

Totodată, partenerii străini au identificat 176 de persoane căutate de autoritățile române pe teritoriul lor, datorită schimbului de informații prin Biroul SIRENE al Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Din aceste persoane, 24 erau urmărite de Poliția Română pe baza unor mandate europene de arestare, 25 aveau refuzul intrării sau șederii în spațiul Schengen, 30 erau căutate pentru participarea la proceduri judiciare, iar 9 erau semnalate dispărute de către autoritățile române.

„Totodată, partenerii străini au descoperit pe teritoriul lor 15 documente și 5 autovehicule căutate de autoritățile române, în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.

Reamintim că, începând cu data de 31.03.2024, momentul aderării României la Spațiul Schengen, cu frontierele aeriene și maritime, pasagerii care au intrat în țară venind din state Schengen sau au plecat către țări Schengen nu au mai fost supuși controlului documentelor de călătorie, în mod sistematic, însă, prin intermediul aplicației eDAC, polițiștii pot efectua verificări, atunci când situația o impune”, se mai arată în comunicatul oficial al Poliției Române.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii