Sunday, November 24, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

România, printre statele UE care și-au stabilit strategia şi planul de acţiune pentru tranziţia către economia circulară

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 20 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, în colaborare cu Asociația Community Links, a găzduit evenimentul „Economia Circulară în România” la Palatul Victoria pe 14 noiembrie 2023. Acest eveniment la nivel înalt a servit ca platformă de dialog între autorități și sectorul privat, axându-se pe Planul de Acțiune privind Economia Circulară pentru România (PAEC), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 927 din 5 octombrie 2023, potrivit news.ro.

PAEC a fost conceput pentru a răspunde nevoii României de a contribui la atingerea obiectivului general de neutralitate climatică până în 2050, conform Pactului Ecologic European, și completează Strategia Națională privind Economia Circulară adoptată prin HG nr. 1172/2022.

După ce am finalizat procesul de realizare şi adoptare a Planului de Acţiune şi a Strategiei Naţionale privind Economia Circulară, continuăm să fim activi pentru facilitarea implementării. Alături de cei 80 de participanţi am discutat beneficiile şi provocările economiei circulare. Dincolo de aspectele şi procesele tehnice, avem o estimare clară în cifre despre potenţialul acestui domeniu: impact de 1,43 miliarde de euro, 0,5% din PIB şi crearea de 70 noi locuri de muncă la fiecare 1000 tone de deşeuri reciclate în România”, a declarat László Borbély, Consilier de Stat, Coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

În deschiderea evenimentului, Comisarul European pentru Mediu, Oceane și Pescuit, Virginijus Sinkevicius, a transmis un mesaj participanților, evidențiind progresul României în dezvoltarea cadrului instituțional destinat să faciliteze tranziția către economia circulară. În perioada de după aprobarea Planului de Acțiune privind Economia Circulară, vor avea loc transformări semnificative atât în instituțiile guvernamentale, cât și în sectorul privat, pentru a realiza tranziția de la o economie liniară, concentrată pe producție și consum, la una circulară, în care valoarea produselor, materialelor și resurselor este menținută cât mai mult posibil, și generarea de deșeuri este redusă la minimum.

Secretarul de Stat Sorin-Ionuț Banciu de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a discutat despre conceptul de economie circulară, subliniind importanța discuțiilor despre deșeuri și evidențiind, de asemenea, relevanța economisirii resurselor. El a prezentat activitățile ministerului legate de economia circulară și a menționat acțiuni concrete desfășurate atât de stat, cât și de sectorul privat, subliniind importanța parteneriatelor dintre mediul public și cel privat.

Mihaela Frăsineanu, Consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, a evidențiat în discursul său obiectivele privind economia circulară, punând accent pe jaloane, parteneriate, implicarea sectorului privat și altele. Alți vorbitori au fost Shane Colgan, Expert în Economie Circulară la Agenția Europeană de Mediu, precum și reprezentanți ai ministerelor, autorităților locale, companiilor, băncilor finanțatoare, asociațiilor profesionale și experților în dezvoltare durabilă.

Prin urmare, summitul „Economia Circulară în România” a furnizat un cadru de discuții despre modificările esențiale la nivelul politicilor publice și a strategiilor întreprinderilor pentru implementarea Planului de Acțiune privind Economia Circulară (PAEC), care are ca obiectiv trecerea de la o economie liniară la una circulară.

Miercuri, 15 noiembrie 2023, a avut loc un training cu reprezentanți ai ministerelor și instituțiilor de stat responsabile de implementarea Planului de Acțiune privind Economia Circulară (PAEC). În cadrul instruirii, participanții au fost introduși în conceptul celor 10 R și au fost implicați în sesiuni de lucru pentru identificarea soluțiilor specifice etapelor de implementare și monitorizare. Cele două sesiuni interactive au fost conduse de experți în economie circulară de la Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară și Mediu „Ernest Lupan”, Cluj-Napoca.

FOTO: Pixabay

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW