Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


România nu va avea probleme cu necesarul de gaze pentru următoarea iarnă, dă asigurări Guvernul

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 27 iulie 2022

Ministerul Energiei să asigurări miercuri, 27 iulie, că România nu va avea probleme cu necesarul de gaze pentru următoarea iarnă. Declarația vine în contextul în care ieri a avut loc Consiliul pe Energie al Uniunii Europene (UE).

„În contextul deciziei de ieri a Consiliului pe Energie al UE, secretarul de stat George Niculescu a prezentat în Guvern situația rezervelor de gaze. Estimarea Ministerului Energiei este că la data de 1 august gradul de umplere a depozitelor va fi de 58,7%, așadar cu 12,7% mai mult decât prevede ținta intermediară- de 46%- care trebuia atinsă la 1 august. România nu va avea probleme cu necesarul de gaze pentru următoarea iarnă”, a anunțat insitutția, miercuri.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a dar asigurări că la nivelul Executivului au fost luate măsuri, astfel încât să fie asigurată rezerva de gaze pentru iarna 2022-2023. Prim-ministrul a menționat, de asemenea, că avem în depozite asigurate 55% din cantităţile de gaze asumate şi că la nivelul consumatorilor casnici, a IMM-urilor, a serviciilor sociale şi a industriei critice se va asigura gazul necesar.

„La nivelul Guvernului României au fost luate măsuri astfel încât să ne asigurăm rezerva de gaze pentru iarna 2022-2023. În momentul de faţă, avem în depozite asigurate 55% din cantităţile de gaze asumate. Practic, suntem cu mult peste limita asumată de 46% la 1 august şi, aşa cum se derulează situaţia în momentul de faţă, apreciez că vom avea asigurate rezervele de gaz, stocurile de 80% stabilit înainte de 1 noiembrie”, a spus Nicolae Ciucă, arătând că tot ceea ce va fi în plus le va fi de mare folos.

Amintim că statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marți, 26 iulie, un plan de urgență prin care vor putea să reducă voluntar consumul de gaze cu 15%, între lunile august și martie, notează Reuters. Singura țară care s-a opus a fost Ungaria.

Față de forma inițială a proiectului, mai multe țări și industrii au fost exceptate de la reducerea consumului de gaze cu 15%, printre care țările de la Marea Baltică, Cipru sau Irlanda.

Liderii europeni îndeamnă statele UE să se pregătească pentru iarnă și să își refacă stocurile de gaz, pentru a contracara o posibilă tăiere a livrărilor dinspre Rusia spre Europa.

În schimb, reducerea consumului ar urma să devină obligatorie în cazul în care va exista o alertă în ceea ce privește livrările de gaze.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a transmis că acordul semnat marți îi va arăta lui Vladimir Putin că Europa a rămas unită în fața Rusiei.

Mai multe detalii, aici:

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW