Pensiile speciale, cel mai greu „capitol” la negocierea României cu oficialii de la Bruxelles pentru alocarea fondurilor europene
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat că va merge, marți, 16 mai, împreună cu ministrul Muncii, Marius Budăi, la Bruxelles pentru renegocierea fondurilor alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR). Mai exact, oficialii români vor discuta pe tema pensiilor speciale. România trebuie să armonizeze legislația privind această categorie de pensii, pentru a putea primi fonduri europene.
„Marţi(n.r. 16 mai) avem întâlnirea cu Comisia Europeană pentru a relua practic discuţiile pe tema pensiilor speciale şi a vedea care sunt solicitările suplimentare pe care Comisia le are, mai ales pentru ceea ce înseamnă cererea de plată numărul 3, unde avem reforma pensiilor speciale, reforma guvernanţei corporaţiilor de stat”, a anunțat Marcel Boloș, la Antena 3.
Ministrul Boloș susține că România are de respectat criterii „dure” pentru primirea fondurilor europene, prin PNRR, iar „reformele pentru reducerea cheltuielilor publice”, în speță, pensiile speciale, nu sunt ușoare.
„Criteriile, mai ales pentru reforme, nu sunt deloc ușoare. Sunt chiar dure pentru România și care presupun o restructurare a sistemului de cheltuieli publice pe care îl are România și care în spate au bugete importante și fonduri alocate din bugetul de stat”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, pentru sursa menționată.
Guvernul a adoptat Ordonanța „austeritității”, iar pensiile speciale au rămas „în aer”
Vineri, 12 mai, Guvernul României a adoptat, în regim de urgență, câteva măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice, dar pensiile speciale nu au fost cuprinse, nici impozitarea progresivă a veniturilor mari. Oficialii Guvernului susțin că, aceste aspecte trebuie tratate juridic cu multă prudență, având în vedere că există riscul să fie declarate neconstituționale.
Părerile sunt împărțite cu privire la încadrarea unor forme de venite în categoria „pensiilor speciale”, în principal „pensiile militare”, iar lipsa digitalizării României împiedică impozitarea progresivă a veniturilor mari, cel puțin la acest moment, susține premierul Ciucă.
Comisia Europeană a cerut României să elimine inechitatea din sistemul public de pensii și să adopte un venit bazat pe contributivitate. România a primit până acum 6,3 miliarde prin PNRR și urmează să intre și alte sume în condițiile, în care există contracte de 11,9 miliarde de euro, a precizat ministrul Boloș.
CITEȘTE ȘI: Premierul contrazice Comisia Europeană: Pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci pensii de serviciu
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii