Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

România-Moldova, spațiu digital comun. Cum vor coopera pentru prevenirea atacurilor cibernetice

By Dragomir Georgiana , in Republica Moldova Stirile zilei , at 16 iunie 2023 Etichete: , , , ,

Începând de astăzi, 16 iunie, pentru următoarele șase luni, România a preluat președinția Comisiei mixte România – Republica Moldova pentru crearea spațiului digital comun, informează Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID). Președintele Comisiei mixte este Eduard Mititelu, secretar de stat la MCID.

La 33 de ani de la primul pod de flori între cele două maluri ale Prutului, am marea onoare să fiu desemnat, începând de astăzi, președintele aceste Comisii mixte. Eforturile depuse până acum în crearea unui spațiu digital comun între România și Moldova dau deja roade (dezvoltarea comună a soluțiilor de e-guvernare, #TechBridge, etc), iar obligația noastră este să continuăm proiectele începute și să inițiem noi punți de colaborare. Ne vom concentra pe dezvoltarea comună a soluțiilor din Republica Moldova, pe schimbul de bune practici legislative în domeniul Securității Cibernetice și a identificării electronice la distanță. Este o bucurie pentru mine să continui munca domnului Octavian Oprea, primul președinte al acestei Comisii și a doamnei director Olga Tumuruc Gaivas – Agenția de Guvernare Electronică”, a precizat Eduard Mititelu, secretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Cum colaborează România cu R. Moldova în domeniul digitalizării

Republica Moldova și România au creat un spațiu digital comun, prevăzut în Memorandumul de înțelegere în domeniul transformării digitale dintre Chișinău și București, semnat în cadrul ședinței comune a Guvernelor Republicii Moldova și României, la 11 februarie 2022, de către viceprim-ministrul pentru Digitalizare al Republicii Moldova și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României.

Mai exact, cele două state, România și Republica Moldova lucrează pentru:

-dezvoltarea platformelor, infrastructurilor digitale și a serviciilor publice electronice;

-realizarea schimbului de date

-recunoașterea mutuală a semnăturilor electronice;

-facilitarea investițiilor și a antreprenoriatul

-prevenirea atacurilor cibernetice

În ultima perioadă. Republica Moldova a reclamat mai multe atacuri cibernetice, pe care premierul Dorin Recean  le-a numit „atacuri hibride”, în  contextul războiului Rusia-Ucraina. În luna mai ac, în România a fost inaugurat un nou centru european de competenţe în materie de securitate cibernetică, responsabil cu gestionarea fondurilor UE pentru actualul buget pe termen lung al UE (2021-2027).

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW