Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


România a trecut la statutul de piață emergentă / Florin Cîțu: Echivalează cu intrarea României în Uniunea Europeană

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 21 septembrie 2020 Etichete: , ,

România a trecut, luni, de la statutul de piață de frontieră, la statutul de piață emergentă, fiind inclusă în indicele FTSE Russell. Astfel, piața de capital românească va avea o deschidere către investitori mai mari decât a avut până acum. Florin Cîțu compară  trecerea la statutul de piață emergentă cu aderarea României la UE.

Pentru a marca trecerea la statutul de piață emergentă, Bursa de Valori București a organizat evenimentul „România emergentă”, la care au fost prezenți, printre alții, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu și premierul Ludovic Orban.

Florin Cîțu compară trecerea României la statutul de piață emergentă cu aderarea la Uniunea Europeană, argumentând că intrarea în indicele FTSE Russell ar poziționa companiile românești la un click distanță de miliarde de euro.

Cred că am trecut foarte uşor în societate peste ceea ce înseamnă să intri în indicele FTSE Russell. Echivalează cu intrarea României în Uniunea Europeană pentru că atunci am avut dintr-o dată acces la o piaţă foarte mare, făceam parte dintr-o piaţă comună şi toate companiile din România aveau acces la o piaţă mai mare. Asta înseamnă şi să intri în acest indice FTSE Russell, înseamnă că dintr-o dată, companiile din România, piaţa de capital din România este văzut, este la un click distanţă de miliarde de euro care vor să fie investiţi. Sunt oameni care se uită în fiecare zi la pieţe, unde să investească bani, sunt miliarde şi miliarde de euro în lumea asta şi de acum pot să investească printr-un click şi în România. Companiile din România pot să se finanţeze mult mai uşor”, a declarat Florin Cîțu.

Ministrul de Finanțe a avut și un mesaj pentru investitori în care a ținut să menționeze că Guvernul Orban nu va permite modificarea punctului de pensie la nivelul dorit de social-democrați.

Pentru că suntem la piaţa de capital şi la noi se uită foarte mulţi investitori trebuie să dau un mesaj pentru investitori. Am avut săptămâna trecută mai multe discuţii şi trebuie să explicăm ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României pentru că apar îngrijorări la faptul că opoziţia, socialiştii, readuc din nou în discuţie creşterea punctului de pensie cu 40%, asta după ce Guvernul a făcut un lucru care este unic în Uniunea Europeană şi cred că în lume: să creşti cheltuielile cu pensiile, cu alocaţiile, într-un moment în care trecem prin cea mai mare criză economică. Vreau să-i asigur atât pe investitori, cât şi pe agenţiile de rating şi cei pe piaţa de capital că acest Guvern nu va permite modificarea punctului de pensie în acest an, rămâne aşa cum am stabilit la rectificarea bugetară, nu vom permite în acest an o creştere a punctului de pensie, peste ceea ce s-a putut face în acest moment. Acesta este mesajul, şi de la domnul premier, şi este şi mesajul pe care îl dau astăzi aici, pentru că nu trebuie să avem aceste îngrijorări pe piaţa de capital. Garantăm că vom gestiona finanţele publice şi acesta este un mesaj şi pentru domnul preşedinte, cu responsabilitate şi precauţie”, este mesajul transmis de Florin Cîţu.

PSD nu renunță la majorarea pensiilor cu 40%

Articolul din rectificarea bugetară potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14% a fost abrogat de către parlamentarii din Comisiile de buget, la propunerea PSD. Rămâne în vigoare Legea sistemului public de pensii ce prevede majorarea acestora cu 40%.

Menţinerea valorii punctului de pensie, aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea 1.775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare în integralitate a legii referitoare la sistemul public de pensii”, au transmis parlamentarii.

CITEȘTE ȘI: Articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%, abrogat. Comisiile de buget din Parlament au decis să rămână majorarea de 40%

Sursă foto: greelane.com

 

 

 

Comentarii


  • I’m still learning from you, as I’m making my way to the top as well. I absolutely enjoy reading all that is posted on your blog.Keep the aarticles coming. I loved it!

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW