Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

România a depus instrumentul de ratificare a Convenției Anti-Mită a OCDE

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 24 iulie 2023 Etichete: , , ,

Prim-ministrul României Marcel Ciolacu a prezidat, luni, 24 iulie, la Palatul Victoria, Comitetul național pentru aderarea României la  Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care reunește reprezentanții ministerelor și principalelor instituții publice centrale. Cu acest prilej, șeful Guvernului a anunțat că România a depus instrumentul de ratificare a Convenției OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale (Convenția Anti-mită).

„Putem atinge obiectivul aderării la OCDE numai printr-un efort comun, printr-o abordare integrată la nivelul întregii administrații. Aștept seriozitate din partea tuturor, dat fiind că suntem evaluați în 26 de domenii și că trebuie să demonstrăm voința și capacitatea de a implementa recomandările OCDE,” a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Convenția anti-mită este unul dintre principalele instrumente recunoscute la nivel internaționa pentru dezvoltare internă, reducerea sărăciei și îmbunătățirea a încrederii în piețele de capital.

Domeniile de interes pentru aderarea la OCDE: sănătatea, educația, digitalizarea

Membrii Comitetului Național au făcut o trecere în revistă a domeniilor de acțiune în perspectiva aderării la Organizație, care includ, printre altele, guvernanța publică, guvernanța corporativă, piețele financiare, statistica, Mediul, Sănătatea, Educația, Dezvoltarea regională, Digitalizarea.
Pentru îndeplinirea priorităților avute în vedere pentru perioada următoare, premierul Ciolacu a solicitat realizarea unui plan concret de acțiune din partea tuturor instituțiilor implicate în proces.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație.
România a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.
În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE.
Comitetul național pentru aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru.

Sursă foto: Guvernul României

 

Comentarii