Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Când ar putea adera România la OCDE. Termenul lansat de Luca Niculescu, secretarul de stat responsabil

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 3 iulie 2023

România ar putea adera la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în 3-4ani, timpul necesar aderării fiind în funcţie de rapiditatea cu care autoritățile vor adopta recomandările organizaţiei internaţionale, a declarat Luca Niculescu, secretar de stat pentru procesul de aderare al României la OCDE în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, relatează Agerpres.

„Procesul de aderare a României la OCDE a demarat deja. În iunie, anul viitor, începem negocierile. (…) Când anume se va întâmpla aderarea României la OCDE, asta depinde de recomandările pe care OCDE le va face, de rapiditatea cu care România va adopta anumite recomandări. Sunt ţări europene care au aderat în trei ani, cum ar fi Lituania. Eu cred ca vom adera undeva între trei şi patru ani. Acest proces este un catalizator pentru schimbările pe care trebuie să le facem. De exemplu, ne dorim cu toţii o administraţie mai bună în România. Apoi, mai este nevoie de alte reforme, în alte domenii”, a spus Niculescu, la Forumul de afaceri franco-român, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Franţei în România (CCIFER).

El a subliniat că guvernanţa companiilor de stat este un punct cheie în procesul de aderare.

„Trebuie ca societăţile de stat să fie transparente şi conduse de persoane competente. Instrumentele pe care OCDE le pune la dispoziţie ţin de mediu. Cu siguranţă, mediul va fi un alt capitol forte. Mai sunt şi alte dosare care ar putea să fie mai complexe, cum ar fi fluxurile de capital, piaţa de capital”, a susţinut acesta, menţionând că trebuie aşteptată evaluarea diferitelor comitete în acest sens.

Totodată, Luca Niculescu a subliniat că România trebuie să înfiinţeze în Parlament o comisie specială, între Senat şi Camera Deputaţilor, alcătuită din reprezentanţi ai tuturor partidelor politice din Parlament, Comisie care va ajuta la accelerarea procesului de aderare.

În opinia sa, fiecare ţară trebuie să intre în organizaţia internaţională conform propriilor merite.

„Noi avem un parcurs, o foaie de acţiuni şi vom parcurge acest drum în cel mai bun mod posibil – şi sperăm şi cel mai rapid mod posibil. Suntem siguri că eforturile pe care le vom face vor fi luate în calcul la justa valoare de către evaluatori. Fiecare ţară să adere în funcţie de propriile merite”, a punctat secretarul de stat.

Lungul drum către OCDE

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este un for interguvernamental cu sediul la Paris care urmărește identificarea, diseminarea și evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creșterii economice, prosperității și dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global.

În prezent, OCDE are 38 de state membre, reprezentând democrații consacrate și economii consolidate. Împreună, statele membre OCDE asigură circa 70% din producția și comerțul global și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.

România încearcă încă din anul 2004 să intre în această Organizație, însă primii pași concreți s-au făcut după aderarea la Uniunea Europeană.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OECD, din care fac part reprezentanții celor 38 de state membre, inclusiv Austria, a decis în unanimitate demararea discuțiilor cu România de aderare la Organizație, alături de alte cinci state aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru.

Cinci luni mai târziu, în iunie 2022, a fost adoptată Foaia de parcurs, document care fixează termenii condițiile și etapele procesului de aderare. Obiectivul final este alinierea legislației, politicilor și practicilor interne cu cele ale OECD.

Pe 15 decembrie, premierul de la acea vreme, Nicolae Ciucă, a depus la Paris Memorandumul inițial privind aderarea țării la această organizație. Documentul este o radiografie a politicilor economice din țara noastră, arătând totodată viziunea Guvernului față de reforme.

Avantajele apartenenței la OCDE

Dacă România va adera la OCDE, țara noastră va beneficia de un aport substanțial de expertiză și experiență diversă, din partea unor democrații consacrate și economii consolidate. Statutul de membru OCDE este și un indicator puternic de încredere pentru investitorii interni și internaționali raportat la sănătatea economiei interne. Acest lucru are consecințe pozitive atât la nivelul fluxurilor de investiții directe, cât și raportat la încrederea piețelor internaționale în stabilitatea economică internă.

Aderarea atrage după sine și accesul la cele mai bune date si statistici. OCDE are cea mai mare baza de statistici comparate si analize din lume, care ajuta tarile sa identifice cele mai bune masuri economice si sociale. De asemenea, România ae fi inclusă in toate statisticile si analizele comparative ale OCDE, care au o vizibilitate mondială.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii