Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Români în Israel: La aeroport e liniște, organizat. Sirenele sună neîncetat/ Judecător: M-am întors șocată

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 8 octombrie 2023 Etichete: , , , , ,

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, duminică, 8 octombrie, că 346 de cetăţeni români şi străini au fost repatriaţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, din Israel, cu două curse aeriene operate de TAROM. La acest moment, se fac demersuri pentru repatrierea altor 92 de români, care s-au refugiat în Iordania. Pe rețelele de socializare, românii din Israel fac schimb de informații și manifestă empatie, îngrijorare. Toți sunt interesați de cursele avioanelor, de posibiliatea de a reveni în țară.

„În nord e liniște. La aeroport e liniște, organizat. Urmărim ceea ce se transmite de la Ambasadă. Din câte știm, sunt curse TAROM către România”, au menționat câțiva dintre românii din Israel, pentru Main News, atât turiști, cât și stabiliți în acest stat.

Toate locuințele din Israel au buncăre, iar mecanismele de protecție civilă se activează rapid, fiind un stat „obișnuit” cu conflictele armate. Câțiva dintre românii din Israel, contactați de Main News, spun că „sirenele sună neîncetat”, dar nu au văzut scenele înfiorătoare, în care sunt atacați civilii, decât în presă.

Adriana Stoicescu, judecător la Tribunalul Timiș, spune că „s-a întors șocată” din „Țara Sfântă”. Inițial, plecase în călătorie pentru liniște sufletească, însă, atacurile teroriste declanșate în Israel au afectat-o emoțional. Cu toate acestea, a felicitat autoritățile române pentru felul în care au gestionat repatrierea.

„Am plecat în Israel sperând că găsesc un răspuns(n.r. în scop de autocunoaștere). M-am întors șocată. Sunt un om puternic, dar ceea ce am trăit m-a dărâmat. 

Mulțumiri speciale și toată considerația pentru consulul României la Haifa și consulul României la Tel Aviv.

Profesionalismul, empatia, răbdarea lor ne-au adus alinare”, s-a exprimat judecătoarea Adriana Stoicescu, pe Facebook. Cu o zi în urmă, judecătoarea Adriana Stoicescu a postat un video din zona în care se afla. Pe fundal, s-au auzit focuri de armă.

Aeroportul Ben Gurion, deschis. Ce au decis companiile aeriene

Un alt român, care lucrează ca taximetrist în Ben Gurion ne spune că aeroportul este deschis și circuația pare linistită. Ne trimite și  o imagine în aces sens( n.r. duminică, 8 octombrie, ora 15.00 a României).

Compania israeliană El Al a anunţat că îşi va menţine zborurile duminică, în timp ce o serie de companii aeriene au anunţat anularea zborurilor spre şi dinspre Tel Aviv în acest weekend, în urma ofensivei militare a Hamas asupra Israelului, relatează AFP.

Printre românii repatriați se află și cântăreața Ana Baniciu. Ea a povestit, pentru Antena 3,  panica prin care a trecut în urma atacurilor din Israel.

Ne bucurăm tare mult că am ajuns acasă, a fost foarte serioasă treaba, noi nu ne-am aşteptat să fie chiar atât de serioasă.

Când au început ieri dimineaţă sirenele pe strada noastră, atunci ne-am dat seama că trebuie să coborâm în buncăr şi de acolo a început teroarea.

În buncăr, ai 30-40 de secunde să cobori, după care auzi exploziile, este totul cumva calculat”, a menționat Ana Baniciu, pentru sursa citată.

Teroriștii Hamas au torturat mai multe femei. Scenele de violență au avut un mare impact emoțional

Ambasada Israelului în România a anunțat, sâmbătă, 7 octombrie, că teroriștii Hamas s-au infiltrat în zonele rezidențiale și au atacat mai mulți civili, inclusiv femei. Ministerul Afacerilor Externe a înființat o celulă de criză, pentru a veni în sprijinul românilor aflați în Israel. Potrivit premierului Ciolacu, sunt aproximativ 800 de pelerini români pentru care se fac demersuri de repatriere.

În presa internațională au apărut imagini cu femeile torturate, ucise, de teroriști, aspecte care au înfiorat oameni din lumea întreagă.

Cel puţin 350 de israelieni au fost ucişi de la începutul războiului cu Hamas, duminică dimineaţa. Se trag în continuare rachete asupra comunităţilor din apropierea graniţei cu Gaza, iar o serie de clădiri din Sderot au fost lovite direct de rachete, scrie presa din Israel, citată de news.ro. Alte sute de persoane sunt rănite.

Conform statisticilor oficiale israeliene, menționate de Ministerul Afacerilor Externe,  86.200 de cetăţeni născuţi în România. La acest număr putem adăuga şi 125.800 urmaşii familiilor originare din Romania născuţi în Israel, astfel încât se poate vorbi de un număr de 212.000 de persoane.

Citește și:  Război în Israel. Teroriștii, infiltrați în zonele rezidențiale/ Unde trebuie să se adreseze românii aflați pe teritoriul acestui stat

Sursă foto: Reuters

 

 

Comentarii