Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Rezoluție în Parlamentul European împotriva refuzului Austriei de a primi România în Schengen

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 26 iunie 2023 Etichete: , ,

Comisia pentru petiţii a Parlamentului European (PETI) va supune la vot marţi, 27 iunie, o nouă rezoluţie privind susţinerea aderării României la spaţiul Schengen, a anunţat eurodeputatul român Victor Negrescu. Unul dintre punctele rezoluției este posibilitatea de a ataca veto-ul Austriei în fața Curții de Justiție a UE, de către Parlamentul European.

Ulterior, rezoluţia va fi supusă votului  în plenul Parlamentului European, în sesiunea din 10-13 iulie de la Strasbourg.

Eurodeputaţii români au cerut ca Parlamentul European şi Comisia Europeană să constate că veto-ului utilizat de Austria împotriva aderării României la spaţiul Schengen la Consiliul JAI din decembrie 2022, este ilegal  iar românii sunt discriminaţi.

Austria a invocat problemele migrației ilegale

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene a respins, în  decembrie 2022 aderarea României și Bulgariei la Schengen și a acceptat doar cererea Croației. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă țării noastre în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”. Principalele motive invocate de Austria pentru refuzul României în spațiul Schengen fac referire la migrația ilegală. De altfel, ministrul de Interne al Austriei a transmis că „mai e mult până când România ar putea fi primită în spațiul liber de circulație”.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a cerut Consiliului JAI să permită României și Bulgariei să adere deplin la Schengen în 2021, la discuțiile pe această temă din 8 iunie ac.

Sursă foto: Parlamentul European

Comentarii