Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Premierul slovac Robert Fico susține că nu există „niciun război la Kiev” / Remarcile premierului au fost făcute în aceeași zi în care Moscova bombarda capitala Ucrainei cu rachete

By Preda Maria , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 24 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Premierul slovac Robert Fico a susținut, marți, că viața în capitala ucraineană este „absolut normală” și că nu există „niciun război la Kiev”, cu o zi înainte de prima sa întâlnire cu premierul ucrainean, Denys Shmyhal, și doar la câteva ore după ce rachete rusești au căzut asupra Kievului. Declarațiile premierului vin la câteva săptămâni după ce acesta a mai avut remarci în spațiul public referitoare la conflictul militar din Ucraina. Acesta declara atunci că țara se află sub influența și controlul total al Statelor Unite.

Robert Fico a preluat un pol majoritar de putere în Slovacia în octombrie, și a inversat cursul politicii externe a țării pentru a opri sprijinul militar pentru Ucraina. Acesta a ținut un discurs la un briefing de presă în estul Slovaciei, unde a declarat că „nu există niciun război la Kiev”, descriind viața din capitala Ucrainei ca fiind „absolut normală”.

Chiar credeți că este război la Kiev? Sper că nu vorbiți serios… viața acolo este absolut normală”, a declarat Fico într-o conferință de presă, când a fost întrebat de ce nu se întâlnește cu premierul Denys Shmyhal în cel mai mare oraș al Ucrainei, unde ar putea înțelege mai bine impactul războiului actual al președintelui rus Vladimir Putin.

Robert Fico se va întâlni astăzi cu Denys Shmyhal

În schimb, Fico și Shmyhal urmează să se întâlnească miercuri în orașul Uzhhorod din vestul Ucrainei, în apropiere de granița cu Slovacia. Fico a declarat că alegerea orașului a fost una practică și a fost propusă de partea ucraineană.

Comentariile controversate ale liderului slovac cu privire la siguranța în capitala Ucrainei au avut loc în aceeași zi în care Rusia a atacat țara cu 41 de rachete, provocând moartea mai multor persoane la Kiev și Harkov, zeci de răniți, iar infrastructura a fost distrusă.

Oficialii ucraineni au fost furioși pe Fico, care a atras în repetate rânduri mânia Kievului – inclusiv atunci când a promis în timpul campaniei electorale generale de anul trecut din Slovacia „să nu mai trimită niciun glonț în Ucraina”.

Declarații succesive ale lui Fico referitoare la conflictul din Ucraina

Nu este pentru prima dată în această lună când Fico a stârnit indignare prin comentariile sale despre război. În weekend, el a sugerat ca Ucraina să cedeze teritoriu Rusiei pentru a opri agresiunea acesteia și și-a reiterat opoziția față de dorința Ucrainei de a adera la alianța militară NATO. De asemenea, el a pus la îndoială suveranitatea Ucrainei, afirmând că țara se află „sub influența și controlul total al Statelor Unite”.

Ucraina a respins propunerea lui Fico de a ceda teritorii Moscovei. „Fără securitate în Ucraina nu înseamnă securitate în Slovacia sau în întreaga Europă” a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

Sursă foto: X

Comentarii