Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Rezoluţia Curţilor de Apel privind legea pensiilor speciale: Declaraţii mincinoase ale reprezentanţilor puterii

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 30 iunie 2023 Etichete: ,

Președinții Curților de Apel din România au adoptat vineri, 30 iunie, o rezoluție prin care condamnă adoptarea proiectului de lege privind pensiile magistraților, notează News.ro. Aceștia consideră că proiectul încalcă principii fundamentale ale funcționării și independenței justiției, având consecințe directe asupra calității și celerității actului de justiție.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 28 iunie, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea modului de calcul al pensiilor speciale.

Pentru magistrații, vârsta de pensionare va crește de la 50 ani, cât este în prezent, până la 60 ani, însă acest lucru se va face etapizat, începând cu anul 2026. Vechimea minimă minimă în funcția de judecător sau procuror va urca la 25 de ani, comparativ cu 20 în prezent, însă acest lucru se va face tot etapizat, începând cu anul 2025. Până în iulie 2024, la baza de calcul pentru stabilirea pensiei se vor lua în calcul veniturile din ultimele 12 luni. Se va ajunge în situația ca baza de calcul să fie toți cei doi 25 de ani în funcție abia în anul 2043. Mai multe detalii, aici.

„Preşedinţii Curţilor de Apel condamnă încălcarea flagrantă a principiului cooperării loiale între puterile statului, parcursul legislativ al proiectului de lege privind pensiile de serviciu desfăşurându-se în dispreţul total faţă de principiile statului de drept şi ale democraţiei, cu ignorarea manifestă a tuturor propunerilor şi argumentelor aduse de puterea judecătorească. Declaraţiile mincinoase ale reprezentanţilor puterii legislative şi executive potrivit cărora acest proiect ar fi fost adoptat prin consultarea constantă a reprezentanţilor judecătorilor sunt dovada dispreţului total al acestora faţă de justiţie şi faţă de rolul fundamental al acesteia într-un stat de drept. Un dialog onest implică o analizare reală a tuturor aspectelor punctual relevate de puterea judecătorească, cu atât mai mult cu cât acestea sunt temeinic fundamentate şi au rolul de a asigura stabilitatea sistemului de justiţie, aflat în cea mai gravă criză de personal din perioada post-aderare”, se arată în rezoluţia adoptată la Iaşi şi semnată de preşedinţii celor 16 Curţi de Apel din ţară, conform sursei menționate anterior.

În rezoluţie se precizează că „aşa-numita eşalonare a vârstei de pensioare, mult clamată de reprezentanţii executivului în spaţiul public, nu există, în realitate”, eşalonarea fiind, în opinia judecătorilor, „o fictivitate introdusă în lege pentru a crea o aparenţă ce nu face altceva decât să dovedească, o dată în plus, duplicitatea discursului politic, ce urmăreşte câştigarea capitalului electoral cu preţul distrugerii justiţiei”.

Conform documentului, preşedinţii Curţilor de Apel condamnă şi ceea ei  numesc „atitudinea duplicitară a Comisiei Europene care, pe de-o parte, a solicitat constant, în trecut, ca orice modificare a statutului judecătorilor să fie făcută cu consultarea reală a acestora, pentru ca acum să refuze orice dialog şi să negocieze statutul judecătorilor români doar cu reprezentanţii puterii politice”.

Amintim că Înalta Curte de Casație și Justiție a atacat la Curtea Constituțională legea privind reforma pensiilor speciale, dar și cea privind interzicerea cumulului pensie-salariu pentru anumite categorii de salariați. Judecătorii CCR se întrunesc abia pe 26 iulie pentru a analiza sesizarea.

Foto: Inquam Photos / Bogdan Ioan Buda

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW