Saturday, December 14, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Legea privind reforma pensiilor speciale, adoptată de Parlament

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 28 iunie 2023 Etichete:

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 28 iunie, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea modului de calcul al pensiilor speciale. Reforma nu ar trebui să aducă economii prea mari la buget în perioada următoare, în condițiile în care prin proiectul de lege sunt instituite perioade de grație. S-au înregistrat 209 voturi „pentru”, 27 de voturi „împotrivă”, 17 abțineri, iar doi deputați nu au votat. Actul normativ poate fi atacat la Curtea Constituțională.

Deputatul Cristian Seidler (USR) a venit la tribună cu două găleţi.

„Sunt două găleţi şi un pahar, domnule preşedinte de şedinţă, ca să vadă toată ţara, paharul este de 1125 de lei, 1,3 milioane de români încasează 1125 de lei pensie lunar în timp ce pensionarul special de la PNL, domnul Ciucă, încsează peste 15.000 de lei iar domnul special de la PSD, domnul Dorneanu, încasează 35.000 de lei lunar”, a spus Seidler.

Preşedintele de şedinţă, Daniel Suciu, a cerut înlăturarea găleţilor de la tribună.

Cristian Seidler a completat: „210.000 de pensionari speciali există astăzi în România, şi 210.000 de pensionari speciali vor exista în România şi după adoptarea acestei legi”.

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond a afirmat la rândul său: „Nu pot să vă spun că suntem fericiţi, având ordinea de zi în această formă. Eu am o consideraţie deosebită pentru magistraţi, puterea judecătorească reprezintă un pilon important pentru oricare societate democratică, dar trebuie să vă mărturisesc, vă spun sincer, că m-au deranjat anumite atitudine venite din acea zonă şi care ne-au spus că orice veţi face voi în Parlament, să aduceţi o modificare actualului sistem, noi oricum vom ataca la CCR. Nu cred că a fost o atitudine corectă nici faţă de societate dar nici faţă de puterea legislativă care este Parlamentul”. 

„Nu mi se pare perpetuarea acestui sistem ca ar fi corectă, nu cred că prin acest lucru am înfăptui o justiţie socială”, a mai spus Botond.

Liberalul Florin Roman a spus în plen că ei au votat în coaliţie pentru ceea ce le-a cerut Cristian Ghinea, fostul ministru USR al proiectelor europene.

„Domnul Ghinea, când a negociat PNRR, a vorbit de reforma pensiilor speciale. Colegii domniei sale astăzi au votat împotriva reformei pensiilor speciale, propusă de domnul Ginea, eu nu mai înţeleg cum vine logic treaba asta. Când le convine, vin şi ne spun că ei au salvat România prin PNRR, iar acum când trebuie să voteze, USR votează împotriva pensiilor speciale”, a spus Roman.

Crește vârsta de pensionare pentru magistrați, dar nu imediat

Pentru magistrații, vârsta de pensionare va crește de la 50 ani, cât este în prezent, până la 60 ani, însă acest lucru se va face etapizat, începând cu anul 2026. Vechimea minimă minimă în funcția de judecător sau procuror va urca la 25 de ani, comparativ cu 20 în prezent, însă acest lucru se va face tot etapizat, începând cu anul 2025. Până în iulie 2024, la baza de calcul pentru stabilirea pensiei se vor lua în calcul veniturile din ultimele 12 luni. Se va ajunge în situația ca baza de calcul să fie toți cei doi 25 de ani în funcție abia în anul 2043

Modificări minore pentru militari

Nici în ceea ce privește vârsta de pensionare pentru militari modificările nu vor intra în vigoare imediat, ci abia din anul 2031. Abia în 2035 vârsta standard de pensionare va ajunge la 65 ani. Pensia netă nu va putea fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare cuprinse în baza de calcul, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar. Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în ultimele luni consecutive de activitate, respectiv 12 luni în iulie 2024. Și ei vor ajunge doar în 2043 să aibă în baza de calcul întreaga vechime de 25 de ani.

Impozit suplimentar mai mic decât cel anunțat

Deși inițial coaliția de guvernare a anunțat instituirea unui impozit de 30% asupra părții necontributive din pensie, în proiectul de lege acesta a fost redus substanțial:

  • a) pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu net care se determină pe baza câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, precum și pentru partea din venitul din pensii determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, indiferent de nivelul acesteia, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%;
  • b) pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu net care se determină pe baza câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității, se aplică o cotă de impunere de 15%.
  • (3) În situația în care, cuantumul componentei din venitul lunar din pensii, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câștigul salarial mediu net care se determină pe baza câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul lunar din pensii care depășește nivelul acestui cuantum și excede aplicării principiului contributivității.

Critici din opoziție

Măsurile nu i-au convins pe parlamentarii opoziției. Într-o luare de cuvânt de la tribuna Senatului, senatorul USR Irineu Darău i-a acuzat pe parlamentarii puterii că încercă salvarea pensiilor speciale de reforma obligatorie din Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Nu puteţi fugi de adevăr. Grupul USR a votat asumat împotriva acestei legi. Nu faceţi decât să salvaţi pensiile speciale. Nu aţi tăiat nicio pensie specială. Nu treceţi niicio pensie specială pe contributivitate. Nu aţi făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii. Nu aţi redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale. Nu aţi respectat jalonul. Ca să fie şi mai clar – nici peste 20 de ani pensionarii speciali nu se vor pensiona tot la 65 de ani, aşa cum e sistemul public, nici peste 20 de ani pensiile speciale nu se vor calcula pe baza veniturilor din cariera de 35 de ani”, a declarat Irineu Darău.

Reforma pensiile speciale, obligatorie în PNRR

Pentru a debloca tranșa a treia de fonduri de fonduri, în cuantum de 3 miliarde euro, din Planul Național de Redresare și Reziliență autoritățile trebuie să realizeze reforma pensiilor speciale, adică acele pensii care în prezent nu se calculează după principiul contributivității.

Cu alte cuvinte, aceste sisteme de pensii – magistrați, militari, polițiști, diplomați – trebuie făcute sustenabile. Opțiunile pentru guvernanți nu sunt foarte multe, unele dintre ele fiind cuprinse într-un raport realizat de experți ai Băncii Mondiale. Pe scurt, acestea se referă la creșterea vârstei de pensionare, extinderea perioadei față de care se stabilește baza de calcul a pensiei, reducere procentului aferent bazei de calcul și supraimpozitarea. Pe scurt, tăierea pensiilor.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW