Sunday, November 27, 2022
Jurnalism corect


Revolta din Kazahstan, în atenția marilor puteri globale / Expert: Nu este în favoarea statelor puternice ca situația să degenereze

By Matthew Garvey , in Interviuri Stirile zilei , at 6 ianuarie 2022

Kazahstan este un stat important din punct de vedere strategic pentru cele trei mari puteri – Statele Unite, Federația Rusă și China, iar o posibilă escaladare a conflictului din cea mai bogată țară din Asia Centrală ar fi în dezavantajul liderilor mondiali, a explicat Ioana Nelia-Bercean, expert în relații internaționale, pentru Main News.

Kazahstan, chiar dacă e o republică independentă, de sine stătătoare, este un satelit al Federației Ruse. Chiar dacă, după destrămarea URSS, interesele strategice și economice ale Statelor Unite s-au învârtit în jurul acestei idei, de a îngrădi influența Rusiei în state precum Azerbaidjan sau Kazahstan, acest lucru nu s-a reușit”, a precizat Ioana Nelia-Bercean, expert în cadrul Laboratorului pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică.

Kazahstan a ajuns în acest moment să fie considerat un stat de interes strategic pentru cele 3 mari puteri mondiale, China, SUA și Federația Rusă.

Pe lângă rezervele de petrol și gaz, țara din Asia Centrală furnizează 20% din necesarul de uraniu către SUA, dar și către Federația Rusă, întrucât o mare parte din resursele statului au fost concesionate de Moscova, a indicat Ioana Nelia-Bercean.

Pe de-o parte, este succesorul fostei URSS, pe teritoriul căruia se află niște capabilități militare care trebuie protejate, dar, pe de altă parte, există interese strategice atât din partea Rusiei, care nu sunt deloc ascunse, dar și din partea Chinei, Turciei, SUA(…)Este un furnizor important de gaze către China. Este o țară unde interferează mai multe interese și nu cred că este în favoarea niciunuia dintre statele implicate ca situația să degenereze într-un război civil”, a precizat expertul LARICS.

Ce a generat revolta din Kazahstan?

Mai multe orașe din Kazahstan se confruntă, de 3 zile, cu proteste violente, care au lăsat în urmă zeci de decese în rândul civililor și al forțelor de ordine. Deși, inițial, revolta cetățenilor a pornit de la dublarea prețului la combustibil, s-a transformat pe parcurs într-o mișcare îndreptată împotriva clasei politice.

Este foarte bine cunoscut faptul că Kazahstanul este condus de aceeași structură politică de peste 30 de ani, chiar dacă fostul președinte Nursultan Nazarbayev a renunțat la funcția de președinte. Succesorul lui este o persoană foarte apropiată din cercul lui. O nemulțumire era legată că s-au creat prea multe ministere ca să promoveze așa-zisa bunăstare a populației din țară, ceea ce este destul de departe de adevăr, pentru că sunt regiuni în care populația e defavorizată, iar nivelul de trai este scăzut, paradoxal”, susține Bercean.

Cetățenii din Kazahstan și-ar dori, în principal, ca fostul președinte Nazarbayev, 81 de ani, să se retragă oficial de la conducerea țării, lucru care s-a întâmplat zilele trecute, când a renunțat la funcția de președinte al Consiliului de Securitate al țării, iar locul lui a fost luat de actualul președinte Kassym-Jomart Tokayev.

În urma acestor revolte, în toată această mișcare socială, nu au fost formulate cereri foarte clare. Pe străzi s-a strigat „du-te acasă, om bătrân”, prin care, de fapt, trimiterea nu era la actualul președinte, ci la ieșirea din viața politică și din structurile de conducere ale Kazahstanului ale fostului președinte Nazarbayev. Se vrea, probabil, eliminarea corupției, schimbarea clasei politice, dar este un proces îndelungat”, a precizat expertul LARICS.

În timp ce cetățenii nu mai au acces la internet, după ce a fost închis de către autorități, președintele Tokayev a cerut ajutorul unei organizații regionale, condusă de Rusia, pentru a-i pune la punct pe cei pe care îi numește „teroriști care au fost antrenați în străinătate”.

Nu este o tehnică nouă, întotdeauna când în statele ex-sovietice au fost revolte de genul, mereu s-a dat vina pe ingerința străină, în mod particular pe ingerința occidentală. Aceste acuzații sunt menite în a da vina pe oricine altcineva decât pe clasa politică profund coruptă a Kazahstanului”, susține analistul geopolitic.

Sursă foto: Facebook / evz

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW