Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


Rusia trimite militari în Kazahstan, pe fondul protestelor violente / MAE: Suntem în contact cu cei 100 de români aflați în țară

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 6 ianuarie 2022

Rusia a trimis militari în Kazahstan, unde au avut loc proteste violente generate de creșterea prețului la combustibil și care au dus la moartea a zeci de civili și polițiști în ultimele 3 zile, relatează Reuters. Ministerul de Externe susține că este în contact cu cei aproximativ 100 de cetățeni români aflați în țară și face apel la calm. 

Ciocnirile violente dintre protestatari și forțele de ordine au continuat și joi, după 3 zile de proteste în Kazahstan, unde președintele a decretat stare de urgență. Cele mai afectate orașe sunt capitala Nur-Sultan și Almaty.

Poliția susține că a ucis zeci de protestatari din orașul Almaty, iar televiziunea publică a anunțat că 13 agenți ai forțelor de ordine au murit, inclusiv 2 care au fost decapitați.

Peste 1.000 de persoane au fost rănite în timpul protestelor, dintre care 400 sunt internate în spital, potrivit datelor furnizate de Guvernul kazah.

Președintele a cerut ajutorul Rusiei

În timp ce cetățenii nu mai au acces la internet, după ce a fost închis de către autorități, președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a cerut ajutorul Rusiei pentru a-i pune la punct pe cei pe care îi numește „teroriști care au fost antrenați în străinătate, care confiscă arme și clădiri”.

Este o subminare la adresa integrității statului și, cel mai important, un atac la adresa cetățenilor care mă roagă să îi ajut cât de urgent se poate”, a spus Tokayev.

Kazahstan face parte, alături de alte state foste membre-URSS, dintr-o alianță militară condusă de Federația Rusă. Astfel, pentru a ajuta autoritățile, în țară vor veni trupe militare din Rusia, Belarus, Armenia sau Tajikistan, alături de parașutiști trimiși de Moscova.

Revolta din Kazahstan a pornit de la o Lege adoptată la 1 ianuarie, ce a făcut ca prețul GPL-ului să crească incontrolabil. Ulterior, s-a transformat într-o mișcare îndreptată împotriva fostului președinte Nursultan Nazarbayev, 81 de ani, ce a condus țara din timpul Uniunii Sovietice până acum 3 ani.

Chiar dacă s-a retras de la conducerea țării, Narazbayev a rămas, în schimb, în alte funcții ce i-au permis să rămână influent. Abia miercuri, pe fondul protestelor, s-a retras și de la șefia Consiliului de Securitate al țării, funcție preluată ulterior de către președintele Tokayev.

MAE: Apel la evitarea violențelor și incitării la violență

Ministerul de Externe a transmis că este în contact cu cei aproximativ 100 de cetățeni români aflați în Kazahstan, ce sunt, în principal, specialiști și experți angajați de companii private.

Două persoane au cerut de la Ambasada României din Nur-Sultan informații legate de programul companiilor aeriene.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a urmărit și urmărește îndeaproape, încă de la declanșarea acestora, evoluțiile recente din Republica Kazahstan, unde în ultimele zile au avut loc mișcări de masă, însoțite și de violențe, pe fondul unor revendicări socio-economice, fiind introdusă starea de urgență pe tot teritoriul țării”, arată MAE.

Totodată, MAE a subliniat importanța soluționării pașnice și prin dialog intern incluziv a situației din Kazahstan, în conformitate cu poziția Uniunii Europene.

De asemenea, MAE face apel la evitarea violențelor și incitării la violență”, potrivit sursei citate.

Sursă foto: Vladimir Tretyakov/AP Photo

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW