Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


Revolta din Kazahstan, daune pentru economia globală. O firmă din România nu poate livra medicamente în valoare de 500.000 de dolari

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 7 ianuarie 2022

Revolta din Kazahstan, începută în urmă cu 4 zile, începe să se facă resimțită pe plan global și să afecteze activitatea firmelor care se bazează pe exporturi în cea mai bogată țară din Asia Centrală. În această poziție s-a găsit compania farmaceutică din România, Terapia, care are o cifră de afaceri de 4 milioane de dolari în țara asiatică.

Revolta din Kazahstan s-a resimțit și pe plan global, provocând creșterea prețului global la petrol și uraniu, potrivit Reuters.

Decizia autorităților de a opri internetul în țară a afectat și piața globală de Bitcoin, întrucât Kazahstan este a 5-a putere mondială în ceea ce privește minarea cryptomonedei, un proces care se bazează exclusiv pe electricitate și internet.

Problemele au fost, în schimb, resimțite și în România. Terapia, una dintre cele mai mari firme producătoare de medicamente din țară, deținută de SunPharma, are livrările blocate în Kazahstan, potrivit CEO-ului Dragoș Damian.

Toate livrările sunt blocate către reprezentanța din Kazahstan, nici nu știm dacă au ajuns transporturile acolo. Noi avem o cifră de afaceri de vreo 4 milioane de dolari pe an, acum sunt blocate medicamente în valoare de jumătate de milion de dolari”, a spus CEO-ul Terapia, Dragoș Damian, pentru Main News.

Mai mult, din cauza interdicției la internet, reprezentanții companiei nu pot lua legătura cu angajații din Kazahstan, blocați în capitala Almaty, unde au avut loc ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine.

Sunt angajați locali, ei sunt blocați acum, gestionează afacerea noastră acolo. Nu am reușit să luăm legătura cu ei, nu se poate telefonic sau pe social-media. Încercăm să luăm legătura cu ei prin reprezentanța noastră din Rusia”, a precizat CEO-ul Terapia.

Vineri, 7 ianuarie, Kassym-Jomart Tokayev, președintele din Kazahstan, a anunțat că revolta începută în urmă cu 4 zile în mai multe regiuni a fost înăbușită, iar ordinea constituțională a fost restabilită, promițând că va „elimina” militanții împotriva regimului.

Sursă foto: Pro TV / Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW