Revenirea fostului prim-ministru al Poloniei și renașterea „Triunghiului Weimar”
Conform Digi24, pentru mulți europeni, întoarcerea fostului prim-ministru al Poloniei la masa liderilor UE prevestește revenirea la vremurile anterioare anului 2015, când partidul naționalist polonez Lege și Justiție (PiS) a preluat controlul și a încercat să pună obstacole în progresul mașinăriei Uniunii Europene. Cu toate acestea, noul Tusk s-ar putea să difere semnificativ de figura sa anterioară.
Tusk se confruntă acum cu sarcina de a gestiona o națiune profund divizată după opt ani care au transformat Polonia într-un jucător controversat în politica europeană. Uniunea Europeană își amintește cu nostalgie de primul mandat al lui Tusk, în perioada 2007-2014, când Franța, Germania și Polonia colaborau strâns pentru a alimenta motorul puternic care susținea creșterea economică. „Triunghiul Weimar” a înregistrat un succes notabil sub conducerea lui Tusk, consolidându-l ca un candidat sigur pentru preluarea șefiei Consiliului European între 2014 și 2019.
Într-o schimbare semnificativă în peisajul politic european, partidul Lege și Justiție (PiS) nu a reușit să obțină un al treilea mandat la guvernare și a suferit o înfrângere în alegerile parlamentare din Polonia de pe 15 octombrie. Eșecul PiS reînnoiește speranțele în Europa că partidele populiste pot fi învinse. Cel mai probabil, în data de 13 decembrie, președintele Andrzej Duda îl va desemna pe Donald Tusk în funcția de prim-ministru.
Victoria lui Tusk „schimbă strategic echilibrul în Consiliul European pentru că vom avea probabil un guvern mai constructiv”, potrivit unui oficial UE important care a rămas anonim pentru că nu era autorizat să facă declarații publice.
„Tusk a trimis un mesaj foarte clar… ne-am întors!” a adăugat un diplomat francez.
Tusk se va confrunta cu provocarea de a administra o coaliție formată din patru partide diferite, care cuprinde socialiști, susținători ai pieței libere și țărăniști conservatori. În plus, noul guvern va fi confruntat cu o opoziție vehementă din partea unui PiS furios. Președintele Duda, rămânând fidel partidului lui Jarosław Kaczyński, are capacitatea de a bloca inițiativele politice ale lui Tusk prin exercitarea puterilor sale de veto.
În loc să conducă de la Bruxelles, Tusk va petrece cea mai mare parte a timpului său la Varșovia, încercând să reconstruiască un sistem de justiție afectat, să elimine loialiștii partidului PiS din guvern, presă și companiile de stat, și să înființeze comitete destinate dezvăluirii faptelor de corupție comise de administrația anterioară. Bruxellesul speră acum că Tusk va putea realinia Varșovia la cursul principal al Uniunii Europene, ceea ce îl va lăsa pe Viktor Orban al Ungariei fără un aliat principal cu care să saboteze prioritățile strategice principale ale UE.
Polonia manifestă o simpatie istorică profundă pentru lupta Ucrainei împotriva Rusiei, însă în același timp reprezintă unul dintre principalele obstacole în calea integrării Kievului în piața unică europeană. Fermierii și șoferii de camioane polonezi au exprimat furie față de concurența din partea Ucrainei și importurile de cereale din această țară, inclusiv prin blocarea graniței comune.
„El știe cum funcționează mașinăria, el cunoaște o grămadă de oameni, este ca și când i-ai ura bun venit unui vechi prieten”, a spus un oficial UE din tabăra celor care speră că Tusk va sincroniza din nou politica Varșoviei cu deciziile luate la Paris sau Berlin.
Șansele lui Donald Tusk să reactiveze „Triunghiul Weimar”
Se așteaptă ca un guvern condus de Tusk să aducă îmbunătățiri relațiilor dintre Polonia și Germania, mai ales după ce PiS a intensificat sentimentele anti-germane în rândul polonezilor în timpul campaniei electorale. Aceasta s-a manifestat prin despăgubiri financiare pentru pagubele suferite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, făcând aluzii la nazism și acuzându-l mereu pe Tusk că ar fi un spion al Germaniei.
„Relația cu Germania se va îmbunătăți pentru că era atât de rea încât ar fi greu să nu se îmbunătățească”, a spus Piotr Buras de la Consiliul European pentru Relații Externe.
Faptul că Tusk va prelua din nou conducerea de la Varșovia nu garantează faptul că Polonia va deveni un partener perfect pentru restul Europei. În timpul primului său mandat de premier, au existat numeroase neînțelegeri legate de industria cărbunelui, agricultură și relația cu Rusia, iar multe dintre aceste probleme rămân neschimbate.
Tusk nu pare să fie cel mai mare fan al extinderii Uniunii Europene. „Printre alte lucruri, de asta am căutat să câștig aceste alegeri, pentru ca Polonia să influențeze din nou deciziile Europei și nu invers. Noi suntem cei care vor decide care vor fi direcțiile de schimbare în Uniunea Europeană”, a spus Tusk săptămâna trecută în parlamentul Poloniei.
În următorii doi ani, în Polonia vor avea loc campanii electorale aproape în continuu – alegerile locale din aprilie sunt urmate de alegerile pentru Parlamentul European din iunie și de alegeri prezidențiale în 2025.
Foto: Inquam Photos / George Calin
Comentarii