Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ciprian Ciucu cere ajutorul Guvernului pentru ca PMB să achiziționeze Elcen

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 noiembrie 2021

Ciprian Ciucu, primar al Sectorului 6 și președinte al PNL București, solicită includerea în programul de guvernare a unui împrumut de circa 600 milioane lei Primăriei Capitalei în pentru achiziționarea Elcen. 

În acest moment Primăria Capitalei nu are suficiente fonduri pentru achiziția Elcen, companiei ale cărei active de producere a energiei termice sunt estimate la 1,075 miliarde lei. Practic, Ciprian Ciucu cere pentru PMB un împrumut de 600 milioane lei pentru achitarea unei prime tranșe de 325 milioane lei, 150 milioane diferența de subvenție, respectiv 50 milioane lei restul de capitalizare.

Edilul arată că achiziționarea Elcen de PMB este extrem de importantă pentru crearea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) și scoaterea companiei din insolvență până pe 1 martie 2022, condiții esențiale în vederea atragerii de fonduri din bonusului de cogenerare.

„De ce este important? De ce este urgent? De ce nu se poate altfel? Pentru că dacă nu vom face SACET-ul și nu vom scoate din insolvență ELCEN până la 1 martie 2022, nu vom putea accesa sutele de milioane, bani de investiții, din bonusului de cogenerare absolut necesar funcționării în condiții de economicitate, eficiență și eficacitate a companiei. Știu, timpul este scurt, suntem în minutul 55, al ceasului al 12-lea, trebuia să se fi făcut acest lucru în ultimii 3-4 ani, dar chiar nu putem rata și această șansă care ar salva efectiv de la colaps termoficarea din București. Dacă se pune acest lucru în programul de guvernare, o să tac, o să îmi mușc limba, o să înghit în sec, dar voi fi cu conștiința împăcată că măcar, pentru următorii 8 ani de zile, Primăria Capitalei va avea finanțarea necesară să înlocuiască magistrale și conductele Termoenergetica și să retehnologizeze ceea ce acum este ELCEN!”, a scris Ciprian Ciucu, pe pagina sa de Facebook.

În prezent, Ministerul Energiei este principalul acţionar al companiei, deţinând 97,51% din acţiuni, restul acţiunilor fiind deţinute de SNGZ Romgaz (2,49%). Elcen are în componenţă patru termocentrale (CET Grozăvești, CET București Sud, CET București Vest și CET Progresu) și o uzină de reparații în București.  Centralele au în componenţă grupuri energetice în cogenerare şi agregate energetice de vârf (CAF-uri, cazane cu apă fierbinte). În 2017, cantitatea de energie electrică totală produsă a fost de 2.840,99 TWh, în timp ce cantitatea de energie termică livrată a fost de 4.674,36 Tcal.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *