Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Reuniunile miniştrilor de Externe şi ai Apărării din UE, mutate de la Budapesta la Bruxelles

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 23 iulie 2024 Etichete: , ,

Următoarele întâlniri ale miniștrilor de Externe și ai Apărării din Uniunea Europeană, planificate pentru luna august, vor fi relocate de la Budapesta la Bruxelles, potrivit unui anunț făcut luni la Bruxelles. Această mutare marchează o nouă etapă în tensiunile dintre Uniune și Ungaria legate de poziția premierului ungar privind războiul din Ucraina, informează CNN.

Premierul ungar de dreapta, Viktor Orban, a provocat nemulțumire în rândul liderilor UE după ce a declarat recent că Uniunea are o „politică pro-război”, conform News.ro. În cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a reacționat la declarația lui Orban, afirmând: „Am înțeles că trebuie să transmitem un semnal, chiar dacă este doar unul simbolic, că opoziția față de politica externă a Uniunii Europene și catalogarea acesteia drept «partid al războiului» trebuie să aibă consecințe”.

„Am analizat declaraţiile şi acţiunile implementate” de premierul şi ministrul de Externe ungar, a declarat şeful diplomaţiei UE. „Pot spune că toate statele membre, cu o singură excepţie, au fost foarte critice cu privire la acest comportament”, a adăugat el.

„Politica Uniunii Europene nu este o politică prorăzboi. Am respins cu fermitate acest lucru”, a spus Borrell, adăugând: «Singurul care este prorăzboi este Putin». Reuniunile informale ale Consiliului UE ale miniştrilor de Externe şi de Apărare urmau să aibă loc la Budapesta în perioada 28-30 august, potrivit site-ului Consiliului UE, Ungaria deţinând în prezent preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

Decizia lui Borrell urmează unui răspuns dur din partea președintelui Consiliului European, Charles Michel, care a ripostat într-o scrisoare publicată săptămâna trecută, la acuzațiile lui Orban că UE ar promova o „politică pro-război”.

„Rusia este agresorul, iar Ucraina este victima care îşi exercită dreptul legitim la autoapărare. Rusia conduce un război de agresiune prin încălcarea flagrantă a dreptului internaţional, a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei în conformitate cu Carta ONU”, a scris Michel.

Premierul ungar Viktor Orban a stârnit controverse în UE cu recentele sale „misiuni de pace”, întâlnindu-se cu lideri controversați precum Vladimir Putin, Xi Jinping și Donald Trump. Aceste acțiuni, prezentate de Orban ca eforturi de pacificare a conflictului din Ucraina, contravin poziției majorității liderilor UE, care sprijină necondiționat Ucraina. Într-o scrisoare adresată liderilor UE, Orban a menționat o „observaţie generală” din întâlnirile sale, potrivit căreia conflictul din Ucraina ar putea escalada. În replică, peste 63 de parlamentari europeni au semnat o scrisoare cerând suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în Consiliul European, susținând că simplele condamnări verbale nu sunt eficiente.

foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Comentarii