Concluziile reuniunii NATO, după explozia de la granița Poloniei cu Ucraina. Stoltenberg: Nu avem dovezi că ar fi un atac deliberat
Main News a transmis LIVE cele mai importante informații legate de incidentul petrecut marți seară la granița Poloniei cu Ucraina:
15:39 – Purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Apărării, Christian Thiels, a anunțat că Berlinul s-a oferit să trimită avioane de patrulă în Polonia, pentru a ajuta la menținerea în siguranță a spațiului aerian polonez, notează The Guardian.
14:56 – Secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a cerut ca oficialii ucraineni să aibă „acces imediat” la locul exploziei de marți seară și le-a cerut Aliaților să transmită informații care să dovedească faptul că incidentul a fost cauzat de sisteme de apărare antiaeriană din Ucraina.
14:00 – La finalul reuniunii ambasadorilor NATO, ce a fost convocată de urgență, pe fondul incidentului ce a avut loc marți seară în apropierea graniței Poloniei cu Ucraina, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a menționat că, „cel mai probabil”, racheta a fost lansată de Ucraina pentru a contracara atacurile aeriene ale armatei ruse.
„Ancheta acestui incident este încă în desfășurare, trebuie să așteptăm rezultatele, dar nu avem nicio dovadă să arate că ar fi rezultatul unui atac deliberat și nu avem nicio indicație potrivit căreia Rusia ar pregăti o acțiune ofensivă asupra NATO.
Incidentul a fost cauzat, cel mai probabil, de o rachetă folosită în sistemele ucrainene de apărare anti-aeriană, lansată pentru a proteja teritoriul ucrainean de atacurile ruse. Nu este vina Ucrainei”, a subliniat Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii ambasadorilor NATO de miercuri, 16 noiembrie.
Secretarul general al NATO a mai menționat că responsabilitatea aparține Federației Ruse, care atacă „în mod nediscriminatoriu” orașele ucrainene și care creează „situații periculoase” la frontierele cu statele Alianței.
Totodată, Stoltenberg a precizat că Alianța, prin deciziile adoptate în timpul invaziei ruse, monitorizează îndeaproape granițele tuturor statelor de pe flancul Estic al NATO și că se pregătește constant pentru „a preveni” accidente similare.
13:30 – Președintele Poloniei, Andrezj Duda, a reluat apelurile la calm și a precizat că nu există indicii potrivit cărora incidentul de marți seară ar fi fost provocat în mod intenționat, potrivit unei postări pe Twitter.
Duda a subliniat că este vorba de „un accident nefericit” și că, „cel mai probabil”, racheta care a lovit ferma din Polonia a fost folosită de apărarea anti-aeriană a Ucrainei.
„Nu avem dovezi care să ne facă să credem că a fost un atac intenționat sau că racheta a fost lansată de forțele ruse”, a adăugat Duda.
13:00 – Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitry Peskov, a transmis că reacția SUA a fost „profesionistă și reținută” și a menționat că a fost în contrast cu „reacția isterică a Poloniei și a altor state”, notează Interfax.
12:13 – Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că „este prematur să ne pronunțăm cu privire la cauze și măsurile decise de NATO” și a indicat să așteptăm rezultatele reuniunii ambasadorilor din NATO.
„E un fapt că situația de securitate agravată de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și aceste atacuri asupra infrastructurii civile trebuie să înceteze (…) Sunt convins că Ucraina va reuși să continue efortul de a face față cu eficiență agresiunii ruse. Am luat notă de declarațiile președinților Biden și Duda, facem apel la calm și examinăm toate circumstanțele. Nu facem speculații, orice fel de ipoteze trebuie să fie puse deoparte până avem exact rezultatele discuțiilor”, a fost mesajul lui Bogdan Aurescu.
12:00 – Ministerul rus al Apărării consideră că informațiile referitoare la racheta care a explodat marți seară în Polonia sunt „provocări deliberate” și susține că rachetele de „înaltă precizie” lansate de armata rusă asupra „țintelor militare și infrastructurii energetice” ale Ucrainei ar fi căzut, maximum, la 35 de kilometri de granița Poloniei cu Ucraina, potrivit Reuters.
Oficialii de la Moscova mai susțin că fragmentele care au lovit ferma poloneză ar aparține unei rachete ucrainene S-300.
11:45 – Președintele SUA, Joe Biden, le-ar fi spus aliaților din G7 și NATO că racheta care a lovit localitatea poloneză a fost lansată de sistemul de apărare anti-aeriană al Ucrainei, potrivit unei surse NATO citată de Reuters.
11:07 – Un jurnalist The Guardian, prezent la Summitul G20 în Bali, a vorbit cu ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, pe tema incidentului petrecut marți seară la granița Ucrainei cu Polonia.
„Nu avem nimic nou de anunțat, pentru că așteptăm ca investigația să se finalizeze. După ce ancheta va fi gata, ne vom actualiza poziția. E prematur să comentăm până nu se finalizează ancheta”, a spus Kuleba.
10:32 – Premierul Nicolae Ciucă a menționat că Guvernul României așteaptă analiza și concluziile discuțiilor de la NATO pentru a „comunica firul evenimentelor următoare”.
„Am fost în contact permanent cu autoritățile poloneze și cu partenerii din Alianța Nord-Atlantică”, a precizat Nicolae Ciucă, în debutul ședinței de Guvern de miercuri.
Sumar – Știrea inițială
NATO va avea miercuri, 16 noiembrie, o reuniune de urgență a Consiliului Nord Atlantic, în cadrul căreia Aliații vor analiza incidentul care s-a produs seara trecută la granița Poloniei cu Ucraina. Între timp, datele preliminare furnizate de oficialii occidentali și în presă arată că ar fi fost vorba de resturile unei rachete care, cel mai probabil, ar fi fost lansată de apărarea anti-aeriană a Ucrainei pentru a contracara atacurile Federației Ruse.
Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic va avea loc în dimineața zilei de miercuri și va fi prezidată de secretarul general Jens Stoltenberg, după ce diplomații de la Varșovia au analizat activarea Articolului 4 al Alianței Nord-Atlantice.
„Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți”, este Articolul 4 al Tratatului Nord-Atlantic.
Ulterior, miniștrii Apărării din NATO vor participa la o altă reuniune prezidată de Lloyd Austin III, secretarul american al Apărării, și generalul Mark Milley, șeful Statului Major Interarme.
Consiliul de Securitate al Poloniei se va reuni încă o dată în jurul orei 11:00, pentru a relua analiza asupra incidentului de la granița cu Ucraina, soldat cu două decese, relatează The Guardian
Seara trecută, președintele polonez Andrzej Duda a explicat că nu există „dovezi concrete” că racheta ar fi fost lansată de Armata Federației Ruse, dar a precizat că, „cel mai probabil”, a fost fabricată în Rusia. Totodată, Duda a spus că este vorba de „un incident izolat” și a făcut apel la calm.
Presa occidentală susține că ar putea fi vorba și de rachetele sol-aer S-300, aflate în dotarea armatei ucrainene, iar oficiali americani au spus că, cel mai probabil, incidentul ar fi fost produs de resturile unei rachete lansate pentru a contracara atacurile aeriene ale Federației Ruse.
Întrebat dacă consideră că racheta care a căzut în apropierea localității Przewodow a fost lansată de Federația Rusă, președintele SUA, Joe Biden a precizat că „este puțin probabil”.
„Există informații preliminare care contestă acest lucru, nu vreau să acuz până nu terminăm ancheta. Este puțin probabil, totuși, ținând cont de traiectoria rachetelor lansate de Rusia, dar o să vedem”, a declarat Biden, prezent la Summitul G20 din Indonezia.
CNN a transmis, citând un oficial al Alianței, că o aeronavă NATO care zbura marți seară în spațiul aerian al Poloniei pentru a monitoriza situația din Ucraina a monitorizat racheta care a căzut pe teritoriul polonez și că informațiile au fost trimise oficialilor de la Varșovia.
În ceea ce privește oficialii de la Moscova, Ministerul rus al Apărării a negat că ar fi în spatele „oricărei lovituri asupra țintelor din apropierea graniței ucrainene-polone” și a declarat într-un comunicat că fotografiile cu „pretinsele daune nu au nimic de-a face” cu armele rusești.
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a spus că ia în serios delimitarea Kremlinului față de incidentul petrecut în Polonia și a precizat că „cel mai probabil” ar fi fost vorba de o „eroare tehnică”.
Și un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a făcut apel la calm și le-a cerut „tuturor părților” să fie „reținute”.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii