Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare, apel la solidaritate: Contribuie la stabilitatea statului de drept

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 7 iunie 2022

Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare (ENCJ) a adoptat, în urma Adunării Generale ce a avut loc între 3 și 5 iunie la Atena, o declarație prin care își exprimă solidaritatea cu fiecare judecător și sistem judiciar din Europa care apără statul de drept.

Solidaritatea judiciară este o valoare importantă în Europa. Sistemele judiciare din Europa au o identitate comună. Solidaritatea judiciară contribuie la stabilitatea instituțiilor democratice și a statului de drept în Europa”, se arată în declarația ENCJ.

ENCJ scoate în evidență două roluri fundamentale ale solidarității judiciare, cel preventiv, prin care sunt setate valorile, obiectivele și standardele comune, iar cetățenilor li se aduce la cunoștință contribuția sistemelor judiciare în societate, și reacția față de atacurile aduse statului de drept și independenței sistemului judiciar.

Acțiunile de solidaritate pot lua multe forme și depind de situațiile specifice. Unele crize au nevoie de acțiuni imediate. La nivel național, pot include comunicate publice, organizarea de strângeri de fonduri (…), înfrățirea instanțelor, crearea unui sistem bazat pe prietenie(…) și trimiterea unor scrisori către judecătorii care au nevoie de suport moral”, potrivit Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare.

Printre acțiunile de solidaritate ce pot fi luate la nivel european, ENCJ menționează creșterea gradului de conștientizare a unei probleme, publicarea unor comunicate și intrarea într-un dialog cu instituțiile europene. Totodată, mai sunt indicate declarații comune de presă cu alți actori din sistemul judiciar european sau vizite reciproce de susținere.

În schimb, ENCJ atrage atenția că există limite în ceea ce privește acțiunile pe care comunitatea judiciară le poate face, în special în ceea ce privește implicarea în dezbaterile și procesele politice.

Totodată, rețeaua europeană le cere decidenților politici din țările UE să „se abțină de la orice formă de persecuție și urmărire a judecătorilor care se exprimă public pentru statul de drept și independența sistemului judiciar”.

Este datoria judecătorilor de a interveni atunci când democrația, statul de drept și libertățile fundamentale sunt în pericol”, se mai arată în declarația ENCJ.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *