Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Restricții majore de circulație pe Şoseaua Colentina pentru lucrări la Pasajul Doamna Ghica

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 11 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Începând de vineri, 11 noiembrie s-au instituit restricţii de circulaţie pe Şoseaua Colentina, pentru continuarea lucrărilor la Pasajului Doamna Ghica. Circulația tramvaiului 21 este suspendată între Obor și Pod Colentina, pentru preluarea călătorilor fiind introdusă linia navetă 621. 

„În vederea continuării lucrărilor aferente construcţiei Pasajului Doamna Ghica, începând cu data de 11 noiembrie a.c., se vor institui restricţii de circulaţie pe Şos. Colentina, la intersecţie cu Str. Doamna Ghica, pe sensul către Obor, prin devierea traficului auto pe linia de tramvai, fiind asigurate astfel 2 benzi de circulaţie”, a transmis, joi, Brigada Rutieră a Capitalei.

Sursa citată a precizat că, de asemenea, se va asigura o bandă de circulaţie destinată virajului la dreapta de pe Şos. Colentina pe Str. Doamna Ghica, sensul către Şos. Petricani.

„Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudenţă, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate, să respecte semnificaţia indicatoarelor rutiere montate temporar în zonă, precum şi semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri”, a mai transmis sursa citată.

Pietonilor li se recomandă să traverseze strada doar prin locurile marcate şi semnalizate corespunzător sau la culoarea verde a semaforului electric, numai după ce s-au asigurat temeinic, iar intenţia lor de traversare a fost observată si înţeleasă de către conducătorii auto.

Cum s-a ajuns aici

În mai 2019, Primăria Capitalei, condusă la acea vreme de Gabriela Firea, a încheiat cu contract de proiectare și execuție cu Trustul de Clădiri Metropolitane pentru construirea unui pasaj care să degreveze traficul din intersecția Străzii Doamna Ghica cu Șoseaua Colentina. Termenul de predare era de 15 luni (3 luni proiectare și 12 luni execuție). Lungimea proiectului este de aproximativ 1 kilometru, iar pasaj metalic și rampele au 408 metri lungime cu patru benzi (două benzi de circulație pe sens de câte 3,5 metri).

Lucrările au avansat cu mare dificultate, de vină fiind capacitatea slabă a constructorului, dar și problemele legate de plăți, în condițiile în care conturile Primăriei Capitalei fuseseră poprite de familia Constanda. Asta nu a împiedicat-o pe Gabriela Firea să promită darea în exploatare până în ultimele zile de mandat.

În momentul în care Nicușor Dan a intrat în primărie, spre finalul anului 2020, stadiul lucrărilor era 48,75%, în vreme ce municipalitatea achitase doar 20% din valoarea întregului contract.

După deblocarea conturilor, Primăria Capitalei și-a reluat plățile către TCM iar lucrările au început, însă ritmul a fost extrem de lent. În plus, piesa principală a pasajului, tablierul metalic, lipsea.

TCM a încercat să o achiziționeze de pe piața liberă, încă din timpul mandatului Gabrielei Firea, însă licitația s-a anulat. Apoi a organizat o nouă licitație, de data aceasta în mandatul lui Nicușor Dan, însă și aceasta a fost fără succes. Abia la a treia încercare, compania municipală a reușit încheierea contractului cu o firmă din Italia.

Restricții majore în Colentina

Bucăți din tablier au început să fie livrate, însă pentru montarea acestora este nevoie de impunerea unor restricții de circulație, susțin reprezentanții Primăriei Capitalei. Într-o declarație făcută marți, 8 noiembrie, directorul TCM, a promis că lucrările pentru care sunt necesare restricțiile de circulație vor fi finalizate în termen de trei luni.

„Prima restricție de trafic, care va fi instituită de vineri, prin care, cu excepția liniei de tramvai, va fi blocată șoseaua Colentina va dura până la începutul lunii ianuarie. Apoi ne vom muta de cealaltă parte a rondului, unde vom pentru trafic vom folosi linia de tramvai de la Obor spre ieșire, va mai dura o lună și jumătate. În jur de trei luni vor dura aceste restricții. Vom încerca să reducem această durată”, a declarat Cristian Hiver.

Restricții de circulație: 

Blocarea totală a părții carosabile a Șoselei Colentina, sens spre Obor, în intersecția cu Str. Doamna Ghica începând cu 11.11.2022, ora 04:00;

Blocare banda 2 bretea Doamna Ghica, între Șoseaua Colentina și intrarea pe rampa Petricani;

Blocare banda 2 bretea Doamna Ghica, între intrarea pe rampă Petricani și Șoseaua Colentina;

Întrerupere circulație tramvai pe Șoseaua Colentina, pe ambele sensuri (valabil până pe 21.03.2023);

Asigurare trafic auto pe Șoseaua Colentina sens spre Obor pe trei benzi: una de dreapta spre Bvd Lacul Tei și două înainte, spre Obor, pe ampriza liniilor de tramvai;

Utilizarea stației de tramvai ca stație comună a STB pentru autobuzele ce vor prelua traficul de călători.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii