Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Republica Moldova: Numărul de solicitări de cetăţenie din partea ruşilor a crescut vertiginos

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 16 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Autorităţile din Republica Moldova au declarat luni că întâmpină dificultăţi în a face faţă unei creşteri abrupte a cererilor de acordare a cetăţeniei depuse de persoane din Federaţia Rusă, o creştere care se înregistrează de când a început războiul din Ucraina, relatează Reuters.

„Situaţia geopolitică din regiune, creată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a generat o creştere a numărului de persoane care doresc să obţină cetăţenia moldovenească”, a declarat agenţia guvernamentală care se ocupă de cetăţenie şi paşapoarte.

„Având în vedere creşterea numărului de cereri de acordare a cetăţeniei moldoveneşti, Agenţia cere Guvernului să extindă termenul de examinare a cererilor la şase luni”, în loc de termenul actual de 20 de zile, a anunţat Agenţia de Servicii Publice.

Instituția a informat că 70% dintre solicitanti sunt cetățeni ruși și 20% sunt ucraineni, fără a furniza detalii numerice specifice privind numărul celor care doresc să obțină cetățenia Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa.

Republica Moldova, care a primit aprobarea liderilor UE în decembrie pentru a începe negocierile de aderare la blocul comunitar, beneficiază de un regim de vize liberalizat cu Uniunea Europeană. În plus, cetățenii moldoveni care pot demonstra că strămoșii lor au trăit pe teritoriul României Mari înainte ca o parte din acesta să fie incorporată în Uniunea Sovietică în 1940 au dreptul să solicite cetățenia română și, prin urmare, pot deveni cetățeni UE.

Populația Republicii Moldova, care era de 4,3 milioane de locuitori în perioada sovietică, a scăzut la aproximativ 2,5 milioane, fără a lua în considerare enclava Transnistria condusă de separatiștii pro-ruși. Aproape un milion de cetățeni moldoveni au părăsit țara în căutarea unei vieți mai bune. Republica Moldova post-sovietică a dezvoltat legături strânse cu România, stat membru al Uniunii Europene.

Guvernul pro-european al Republicii Moldova a condamnat invazia Rusiei în Ucraina din 2022 și a denunțat încercările Moscovei de a crea instabilitate, inclusiv o presupusă tentativă de lovitură de stat.

foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii