Republica Moldova din nou la răscruce. Peste 3 milioane de cetățeni sunt așteptați la urne să-și aleagă președintele
Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați astăzi la urne să-și aleagă președintele pentru următorii patru ani. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00, scrutinul fiind organizat în condiții speciale, având în vedere pandemia de COVID-19. În cursa electorală participă opt candidați, reprezentând toate orientările de pe scena politică.
Pentru ca scrutinul să fie declarat valabil, cel puțin o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale trebuie să participe. Dacă niciunul dintre candidați nu va obține în primul tur 50%+1 din voturile valabil exprimate, va fi organizat unul al doilea tur de scrutin între primii doi clasați.
Candidați
Partida pro-rusă de la Chișinău este reprezentată de președintele în exercițiu, Igor Dodon (independent susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova), Renato Usatîi (Partidul Nostru) și Violeta Ivanov (Partidul Șor). Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate), Andrei Năstase (Platforma Demnitate și Adevăr) și Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova) sunt candidații declarați pro-europeni iar Dorin Chirtoacă (Blocul electoral UNIREA) și Octavian Țîcu (Partidul Unității Naționale) se prezintă în alegeri cu programe în care susțin unirea cu România.
Sondaj în ziua votului
Cu toate că Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a autorizat desfășurarea niciunui exit-poll va fi organizat un sondaj telefonic ale cărui rezultate vor fi anunțate după încheierea procesului de vot, în jurul orei 22.00. Cercetarea va fi realizată de CBS-Research la comanda Comunității „WatchDog.MD” și Institutul de Politici Publice (IPP), finanțarea fiind asigurată de European Endowment for Democracy și Ambasada Olandei în Republica Moldova.
Sondajul se va desfășura pe 1 noiembrie, între orele 12: 30 și 21:30, în rândul cetățenilor cu vârsta peste 18 ani și cu drept de vot, aflați în Republica Moldova. Eșantionarea respondenților este aleatorie. Rata de eroare nu va depăși 1,55%. Se așteaptă ca în cadrul sondajului să fie chestionate circa 4.000 de persoane, care vor fi întrebate, dacă au participat la alegeri și pentru cine au votat.
Secții de votare
Cei 3.287.140 de alegători sunt așteptați la 2.143 de secții de votare. Dintre acestea, 42 sunt organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului, Tighina (Bender) și unele localități ale raionului Căușeni, aflate sub controlul separatiștilor de la Tiraspol. Pentru cetățenii din afara țării au fost constituite 139 de secții de votare, acestea fiind deschise în intervalul 7.00-21.00 (ora locală), cu excepția secție nr.1/342 din Strasboug, care va funcționa între orele 7.00-20.00 (ora locală) și nr.1/307 din Baku, care va fi deschisă în intervalul 7.00-18.00 (ora locală).
Pe teritoriul României vor fi organizate 13 secții:
Secţia de votare nr.1/406 București, sediul Ambasadei, Aleea Alexandru 40
Secţia de votare nr.1/407 București, str. Stavropoleos 6, în incinta Autorității Electorale Permanente
Secţia de votare nr.1/408 Iași, sediul Consulatului General, Aleea Grigore Ghica Vodă 60A
Secţia de votare nr.1/409 Timișoara, Colegiul Național de Artă “Ion Vidu”, str. Cluj 12
Secţia de votare nr.1/410 Cluj Napoca, Casa de Cultură a Studenților, Piața “Lucian Blaga” 1-3
Secția de votare nr.1/411 Galați, Universitatea “Dunărea de Jos”, str. Domnească 47
Secția de votare nr.1/412 Brașov, Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului 39
Secția de votare nr.1/413 Constanța, Universitatea “Ovidius”, bd. Mamaia 124, Aleea Universității 1
Secția de votare nr.1/414 Bacău, Universitatea “Vasile Alecsandri”, Calea Mărășești 158
Secția de votare nr.1/415 Suceava, Universitatea “Ștefan cel Mare”, str. Universității 13
Secția de votare nr.1/416 Sibiu, Școala Gimnazială “Regina Maria”, str. Zaharia Boiu 1
Secția de votare nr.1/417 Craiova, Universitatea din Craiova, str. Alexandru Ioan Cuza 13
Secția de votare nr.1/418 Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, parter, str. B.Ș.Delavrancea, nr.4, cladirea D+4E
Votul în afara țării
Votarea în afara țării se permite cu:
1) pașaportul cetățeanului Republicii Moldova valabil sau expirat;
2) buletinul de identitate (cu fișa de însoțire) al cetățeanului Republicii Moldova
3) livretul de marinar.
Votarea va avea loc în intervalul orelor 07.00-21.00 (ora locală).
Sursa foto: Inquam Photos / Abel Al-Haddad
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: mainnews.ro/republica-moldova-din-nou-la-rascruce-peste-3-milioane-de-cetateni-sunt-asteptati-la-urne-sa-si-aleaga-presedintele/ […]