Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Republica Moldova: Bătălie strânsă între oamenii Moscovei pentru funcția de bașcan în Găgăuzia

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 30 aprilie 2023 Etichete: ,

Locuitorii din Găgăuzia, regiunea semiautonomă a Republicii Moldova, sunt aşteptaţi duminică la urnele de vot pentru a-și alege noul başcan. Miza scrutinului nu este doar una locală, rezultatul acestuia fiind extrem de important pentru modul în care Moscova își va orienta sprijinul către formațiunile pro-ruse de la Chișinău. 

Pentru ca alegerile pentru funcţia de başcan să fie considerate valabile, la urne trebuie să se prezinte nu mai puţin de 50% dintre alegătorii înscrişi pe liste. Este vorba despre circa 47.000 de cetăţeni din Găgăuzia, din cei peste 92.000 înscrişi pe listele electorale.

În cursa electorală s-au înscris opt candidați, absolut având puternice opțiuni pro-ruse:

Grigorii Uzun (PSRM) – fost deputat în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia și deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea PSRM. Este considerat preferatul Moscovei în acest scrutin.

Evghenia Guțul – candidată din partea Partidului Șor.

Victor Petrov – deputat independent al Adunării Populare din UTA Găgăuzia. Este susținut de deputatul PSRM, Vasile Bolea. Potrivit unei analize realizate de WatchDog.md, el ar avea legături cu interlopul Grigore Caramalac, zis Bulgarul.

Nicolai Dudoglo – fost primar al municipiului Comrat și fost deputat în Parlament din partea PDM, partidul lui Vladimir Plahotniuc.

Mihail Formuzal – fost guvernator al UTA Găgăuzia.

Dumitru Croitor – ambasador al Republicii Moldova în Turcia și fost bașcan al UTA Găgăuzia. Este susținut de actualul bașcan, Irina Vlah.

Serghei Cernev – jurist.

Serghei Cimpoieș – om de afaceri.

Pentru monitorizarea alegerilor regionale din UTA Găgăuzia, Comisia Electorală Centrală a acreditat 75 de observatori internaţionali.

Până în prezent funcţia de başcan a fost exercitată de Irina Vlah. Ea nu mai putea candida întrucât exercită deja al doilea mandat consecutiv. Potrivit legislaţiei în vigoare, „nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de guvernator al Găgăuziei decât pentru cel mult două mandate succesive”.

Comentarii