Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Replica PNL, după ce PSD a criticat privatizarea Termocentralei Mintia

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 30 august 2022

PNL răspunde celor mai recente critici venite din partea PSD, în zona energiei. Purătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a criticat, în weekend, faptul că Termocentrala Mintia a fost vândută la licitație, pentru peste 91 milioane de euro. Acum, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, dar și ministrul liberal al Energiei, răspund criticilor.

Ministrul de resort, Virgil Popescu, a anunțat, pe Facebook, că în 6 ani de zile Complexul Energetic Hunedoara a acumulat datorii de 1,5 miliarde de euro.

„Când PNL a ajuns la guvernare a găsit Complexul cu datorii mari. Mai mult, centrala Mintia a funcționat fără autorizație de mediu, iar de la intrarea în insolvență în anul 2019- incluzând perioada premergătoare opririi și perioada intrării în conservare- a produs o altă pagubă: de 685 de milioane de lei. În plus, i s-a acordat un ajutor de stat ilegal de 390 de milioane de lei ce trebuie returnat. Toate acestea au determinat oprirea centralei. Celor care critică astăzi privatizarea Mintia le mai spun un lucru: Ultima etapă de modernizare a fost în 2009, fiind investiți atunci 218 milioane lei, o sumă nesemnificativă în raport cu nevoile centralei”, a precizat oficialul.

El a explicat de ce Termocentrala Mintia nu mai putea funcționa pe cărbune: „Cele patru mine de cărbune din Valea Jiului abia mai asigură (doar 2 zile pe săptămână) funcționarea centralei de la Paroșeni”.

„Ministerul Energiei a notificat administratorul judiciar că viitorul proprietar va avea obligația să nu demoleze actuala termocetrală până nu va costrui altceva în schimb. În contextul acestor cereri, cel care a achiziționat Mintia și-a asumat obligația ca până în anul 2026 să pună în funcțiune o capacitate nouă de 1290 MWh putere instalată, din care minim 800 MWh în bandă/gaz și energie regenerabilă. Vrem astfel, prin termenul de 2026, să ne asigurăm că Mintia va folosi gazele extrase din Marea Neagră.

Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, este un important producător global de energie care deţine capacităţi de peste 8.500 MW și care și-a asumat investiții de 1 miliard de euro la Mintia.

Așadar, cine are itneresul să blocheze Mintia? În niciun caz Ministerul Energiei”, se mai arată în postarea ministrului.

Ionuţ Stroe: A fost o gaură neagră pentru bugetul de stat

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat marţi că Termocentrala Mintia reprezenta o povară pentru statul român, fiind o adevărată gaură neagră pentru bugetul public de stat.

„Haideţi să o privim cât se poate de detaşat politic, am văzut că s-a speculat foarte mult, unele partide au împrumutat de la altele mesajele politice, dar trebuie să privim situaţia obiectiv. Mintia reprezenta o povară pentru statul român (…) Mintia, în decursul anilor, a fost o adevărată gaură neagră pentru bugetul public de stat.

Acolo s-au vărsat ajutoare de stat care au fost declarate ilegale, 319 milioane de lei, acolo s-au dus pe apa sâmbetei, în 2007, investiţii de 50 de milioane de euro, pentru practic o termocentrală care nu funcţiona, o termocentrală închisă, aflată în conservare, a cărui viitor nu însemna nimic pentru că, ştiţi bine, prin programul Green Deal, termocentralele pe cărbune trebuie închise”, a explicat purtătorul de cuvânt al PNL.

Context

PSD a continuat, în weekend, atacurile la dresa ministrului Energiei, Virgil Popescu, după ce Termocentrala Mintia a fost vândută la licitație, pentru peste 91 milioane de euro.

Prin vocea purtătorului de cuvânt, Radu Oprea, PSD susține ca este de neînțeles de ce a fost aleasă această metodă de privatizare.

„Termocentrala Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro. Asta după ce au fost investiți în retehnologizare cel puțin 150 de milioane de euro.

Primim asigurări din partea ministerului de resort că sunt impuse condiții drastice pentru ca o nouă capacitate de producție de 800 MW, mai verde, să ia locul vechilor grupuri care funcționau pe bază de cărbune.

De neînțeles este de ce a ales ministrul această metodă de „privatizare” prin închiderea termocentralei”, a scris, între altele, pe Facebook, Oprescu.

Termocentrala Mintia a fost cumpărată prin licitație de un important producător global de energie, după cum a anunțat Instituția Prefectului – Județul Hunedoara vineri, 26 august. Termocentrala a fost cumpărată pentru 91,2 milioane de euro, fără TVA.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW