Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Termocentrala Mintia a fost cumpărată la licitație, cu peste 91 milioane de euro

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 26 august 2022

Termocentrala Mintia a fost cumpărată prin licitație de un important producător global de energie, anunță Instituția Prefectului – Județul Hunedoara vineri, 26 august. Termocentrala a fost cumpărată pentru 91,2 milioane de euro, fără TVA.

„Termocentrala Mintia, deținută de Complexului Energetic Hunedoara SA, a fost cumpărată, prin licitație publică, de către Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie.

Licitația a avut loc astăzi, iar tranzacția, în valoare de 91.236.832, EURO, exclusiv TVA este considerată una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc și totodată una dintre cele mai mari tranzacții din insolvență din ultimii ani din România”, a anunțat prefectura.

Conform sursei citate, cumpărătorul are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi.

„Având în vedere specificul activului, ministerul Energiei, în calitate de acționar, a impus anumite condiții investitorului cu scopul de a relansa producția de energie în Mintia.

Astfel, cumpărătorul, Mass Global Energy Rom are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz și energie regenerabilă”.

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a menționat că a fost îndeplinit obiectivul „de a deschide sistemul hunedorean de producere a energiei electrice și de a păstra Mintia pe harta energetică a României”.

Potrivit investitorilor, sumele prevăzute pentru modernizarea și dezvoltarea centralei Mintia în următorii ani se vor ridica la peste 1 miliard de euro și vor include dezvoltarea capacității de producție și în același timp adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea de la producția de energie electrică din surse regenerabile.

Context

Licitația pentru vânzarea Termocentralei Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a fost reluată în 29 iulie, întrucât nicio firmă nu a depus nicio ofertă până la termenul limită de marți, 12 iulie, după cum a declarat Emil Gros, administratorul judiciar al CEH, pentru Agerpres.

Termocentrala Mintia este compusă din 3.297.807 de metri pătrați de teren și construcții, dar și bunuri mobile și echipamente aferente.

„Privind în perspectivă importanța majoră a Termocentralei Mintia pentru zona de nord-vest a țării și nu numai, vom face tot posibilul să atragem în această licitație investitori majori, care au capacitatea să ofere un viitor acestei termocentrale, să o modernizeze, să optimizeze producția de energie electrică și să o dezvolte mai departe” a declarat Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvență SPRL, administratorul judiciar al CE Hunedoara, pe 23 mai, când a fost inițiată prima licitație.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW