Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Replică de la Cotroceni pentru Dan Barna, pe tema Strategiei Naționale de Apărare: Fenomenul corupției este încadrat în categoria riscurilor de securitate

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 4 iunie 2020 Etichete: , , ,

După ce Dan Barna a declarat că USR nu va vota în favoarea Strategiei Naționale de Apărare, deoarece fenomenul corupției nu ar fi fost abordat, Administrația Prezidențială a replicat prin vocea consilierul pentru Securitate Națională, Ion Oprişor. Acesta a transmis că problema corupției a fost încadrată în categoria riscurilor de securitate, astfel încât să fie respectate deciziile Curții Constituționale în baza cărora serviciile de informații nu trebuie să participe la obținerea de probe în cooperare cu Ministerul Public.

„Strategia acordă o importanţă majoră componentei societale a securităţii naţionale, bazate în special pe creşterea rezilienţei şi reducerea vulnerabilităţilor interne, inclusiv prin combaterea corupţiei, precum și pe buna funcţionare a statului de drept şi a democraţiei și pe consolidarea capacităţii administrative. Combaterea corupţiei în toate ipostazele sale, de la formarea grupurilor nelegitime de interese şi până la riscul deturnării deciziilor luate de autorităţile statului, este abordată în mai multe secțiuni ale Strategiei (de exemplu la punctele 142, 146, 150 şi 157). În noua Strategie, fenomenul corupției nu mai reprezintă doar o vulnerabilitate, așa cum era menționat în strategiile anterioare, ci i-a fost atribuit un grad ridicat de atenție, fiind încadrat în categoria riscurilor de securitate,” a transmis consilierul prezidențial.

Ion Oprișor a subliniat faptul că documentul implică lupta anticorupție pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate națională.

Strategia reiterează atașamentul României față de statul de drept, subliniind explicit la punctul 53 că respectarea angajamentului ferm față de dreptate și de lege, valorile democrației și principiile statului de drept, precum și modernizarea statului și instituțiilor sale reprezintă fundamente care asigură cetățenilor securitatea și prosperitatea la care sunt îndreptățiți. De asemenea, Strategia implică lupta anticorupție pentru realizarea obiectivelor naționale de securitate, din perspectivă internă, care vizează buna funcționare a justiției și asigurarea ordinii de drept, înlăturarea deficiențelor care afectează buna guvernare, precum și prevenirea și combaterea infracționalității de toate felurile.”

Consilierul a explicat că în elaborarea strategiei s-a avut în vedere respectarea deciziei Curții Constituționale potrivit căreia serviciile de informații nu pot participa la obținerea de probe în colaborare cu Ministerul Public.

„În elaborarea Strategiei s-a avut în atenție respectarea prevederilor constituționale și ale legilor în vigoare, precum și a deciziilor Curții Constituționale a României, în baza cărora serviciile de informații nu trebuie să participe la obținerea de probe în cooperare cu Ministerul Public, care să fie utilizate în cadrul procesului de urmărire penală.”

De asemenea, Ion Oprișor a amintit faptul că după adoptarea de către Parlament a Strategiei Naționale de Apărare, instituțiile cu atribuții în domeniu, printre care și Ministerul Justiției, vor elabora strategii sectoriale.

„În prezent, este încă în vigoare Strategia Națională Anticorupție, elaborată de către Ministerul Justiției, care își încheie valabilitatea în acest an. După aprobarea de către Parlamentul României a noii Strategii Naționale de Apărare a Țării, toate instituțiile publice cu atribuții în domeniul securității naționale vor elabora strategiile sectoriale specifice domeniului lor de activitate, inclusiv Strategia anticorupție, în cadrul cărora vor fi detaliate obiectivele, responsabilitățile și direcțiile concrete de acțiune,” a transmis Ion Oprișor, consilier prezidențial pentru Securitatea Națională.

CITEȘTE ȘI: Dan Barna anunță că USR nu va vota Strategia Națională de Apărare în forma propusă de Klaus Iohannis

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *