Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Reorganizarea Poștei Române, mărul discordiei în conducere. Tensiuni la cel mai înalt nivel din companie

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii , at 19 ianuarie 2022

Poșta Română a început anul 2022 cu o serie de tensiuni la nivelul conducerii, generate de viziunile diferite ale directorilor cu privire la viitorul companiei. În timp ce directorul general interimar, Valentin Ștefan, plănuiește o reorganizare a structurii centrale, activitatea sa ca manager este pusă la îndoială de directorul care se ocupă de control și investigații interne în companie, Valentin Cristescu.

Contrele dintre cei doi fac și obiectul unei acțiuni în instanță. Concret, Valentin Cristescu este cercetat disciplinar, după ce ar fi refuzat să fie detașat pe o perioadă determinată de timp la filiala din Cluj, potrivit directorului general interimar.

A fost o solicitare din partea sucursalei, în care au rugat compania să le pună la dispoziție o persoană cât mai bine pregătită pe domeniul acesta de activitate și, evident, cred că directorii ar trebui să fie cei mai bine pregătiți. Domnul Cristescu a considerat că este sub demnitatea dânsului și a refuzat să se ducă. Este încălcarea procedurilor interne de activitate și o problemă de exemplu, de model, pe care un director ar trebui să îl afișeze, mai ales un director cu greutatea funcției pe care o deține dânsul”, a declarat Valentin Ștefan, pentru Main News.

Doar că Valentin Cristescu consideră că acțiunea disciplinară este nefondată și a atacat-o în instanță, argumentând că maniera în care angajatorul a procedat în cazul delegării este subiectivă, discreționară și abuzivă.

Ultimul dialog cu dumnealui l-am purtat înscriindu-mă în audiență cu o cerere. Dacă dumneavoastră considerați că, ca și director general, nu vorbești cu directorul structurii de control managerial intern decât după ce acesta se înscrie în audiență, cred că spune multe despre cum își conduce compania”, susține Valentin Cristescu, într-o declarație acordată Main News.

Posibil conflict de interese în Poșta Română

Valentin Cristescu este directorul Departamentului de control și investigații interne din Poșta Română, funcție pe care o ocupă din ianuarie 2021, potrivit CV-ului afișat pe site-ul Poștei Române. Fiul său este și el angajat al Poștei Române, dar într-un departament diferit față de cel pe care îl conduce tatăl său.

Fiul meu este angajat la poștă în baza unui interviu cu fostul director general, cu echipa de consilieri ai lui, este angajat într-o structură. Este documentarist, are o clasă de salarizare decentă, conform funcției”, susține Valentin Cristescu.

Potrivit reglementărilor interne, la nivelul Poștei Române nu există nicio prevedere care să ateste că rudele angajaților nu au voie să fie salariați ai companiei. Numai că acuzațiile nu se opresc aici.

Mă deranjează o speculație care a apărut în spațiul public. Soția domnului Cristescu și mama fiului său ar fi foarte apropiată de o firmă de curierat. Nu-mi este clar dacă este vorba de o funcție de conducere în cadrul acelei companii sau e acționar, dar e o problemă care vulnerabilizează Poșta Română”, acuză directorul general, Valentin Ștefan.

Acesta susține că, de-a lungul timpului, între Poșta Română și compania pentru care lucrează soția lui Valentin Cristescu au existat o serie de colaborări comerciale și că a dispus verificări pentru a stabili dacă legătura comercială există și în prezent.

Mai este o problemă de moralitate și una chiar legală, în care instituțiile statului trebuie să stabilească dacă există un posibil conflict de interese sau nu. Din punct de vedere comercial, există o vulnerabilitate a Poștei, mai ales că familia Cristescu deține poziții cheie în companie, pe partea de control și politici comerciale. Mergem la licitație și e posibil ca fiul Cristescu să aibă acces la genul acesta de informații”, susține Valentin Ștefan.

Confruntat cu aceste acuzații, directorul Departamentului de control a precizat că între firma respectivă și Poșta Română nu există nicio legătură și că soția sa nu este implicată în nicio afacere cu firme controlate de stat. În schimb, acesta acuză la rândul lui că ar fi vorba de un atac la persoană, întrucât actualul director general ar urma să fie schimbat din funcție.

Poziția dumnealui nu este la fel de sigură ca acum câteva luni și probabil în anumite cercuri din care face parte a auzit că aș putea fi o variantă de înlocuire, eu nefăcând parte din niciun partid politic. Ar fi benefic ca această conducere, prin domnia sa, să fie înlocuită, întrucât compania este într-un risc major față de angajamentele în care se află”, a precizat Cristescu.

Valentin Ștefan a explicat că Poșta Română trebuie să treacă printr-un proces de reorganizare, fără să se țină cont de costurile politice pe care le-ar aduce, în special asupra funcției pe care o deține ca interimar.

Au existat tot felul de comentarii în trecut, legate de implicarea politicului în Poștă. Există influența politicului asupra companiei, dar, indiferent de situația politică actuală, e mult mai important să facem ceea ce e bine pentru companie, indiferent de prețul politic pe care l-aș avea eu de plătit. Am un principiu: La Poștă nu fac politică, indiferent de ce se întâmplă, nu privesc lucrurile din perspectiva asta”, susține directorul general interimar.

Mărul discordiei – reorganizarea companiei

Valentin Ștefan, directorul general, a explicat că plănuiește o reorganizare a companiei, în special în cazul structurii centrale, care, în viziunea acestuia, este suprapopulată și are atribuții redundante. Totodată, dă asigurări că nu vor fi afectate structurile regionale și județene, în special locurile de muncă ale celor cu atribuții operaționale, precum poștașii sau șoferii.

Miza principală este ca Poșta Română să fie o companie modernă. S-a văzut cel mai bine în 2020, dar și în 2021, unde piața de curierat, industria în care activăm, a trecut printr-o schimbare majoră, nu numai ca volume sau ca cote de piață, dar și ca tehnologie și abordări diferite. Au existat creșteri spectaculoase la multe companii, în special cele mari, creșteri de 20-30%, cu excepția Poștei Române. E o structură organizatorică învechită, formată încă din anii 60-70. Compania nu este construită să se adapteze la cerințele pieței”, a explicat directorul interimar.

Cristescu, în schimb, susține că, deși Valentin Ștefan spune că structura centrală este suprapopulată, directorul general are un număr foarte ridicat de consilieri, plătiți de din bugetul Poștei Române.

Domnul director general, în ultima perioadă, are pe cabinetul consilierilor 14 oameni angajați cu clasă maximă de salarizare. Dacă un ministru are 4 consilieri, un director al unei companii naționale vi se pare normal să aibă, pe cabinetul consilierilor, 14 oameni care lucrează pentru dumnealui?”, a acuzat Valentin Cristescu.

În replică, directorul Poștei Române a precizat că, în realitate, consilierii directorului general sunt simpli angajați ai companiei, menționând că pe unii, „i-a moștenit” de la fosta conducere și că pe alții i-a delegat în biroul de consilieri pentru a putea ține legătura cu ei, întrucât ar fi vorba de persoane care coordonează proiecte „cruciale” pentru companie.

Reorganizarea cerută de directorul general ar fi dus la apariția unor tensiuni între conducere și sindicatul care îi reprezintă pe angajații Poștei Române. Aceștia, într-un document intern obținut de Main News, susțin că reorganizarea ar fi făcută într-un mod „superficial, insuficient justificată din punct de vedere economic”.

Există viziuni diferite, există abordări diferite pe felul în care vedem viitorul companiei. Toate deciziile majore pe care un director le poate lua trebuiesc aprobate de sindicat. Sindicatul se substituie consiliului de administrație, acționarilor companiei. De acolo a apărut problema, încerc să clarific unde se termină rolul sindicatului și începe rolul administrației”, a declarat Valentin Ștefan.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *