Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Reforma PSD în justiție : Cel mai longeviv ministru – Tudorel Toader/ Modificările legilor justiției, înființarea SIIJ și recursul compensatoriu, principalele modificări

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 23 august 2019 Etichete: , ,

Ministerul Justiției a avut, de la câștigarea alegerilor parlamentare de către PSD până în prezent, nu mai puțin de trei șefi la justiție, în prezent fiind propus al patrulea. Cel mai longeviv a fost Tudorel Toader, care a condus ministerul timp de 2 ani. În mandatul lui, în justiție au avut loc mai multe schimbări care au nemulțumit o parte a opiniei publice și a corpului magistraților și au atras criticile unor instituții europene. Printre principalele modificări se află înființarea SIIJ, modificarea legilor justiției precum și legea recursului compensatoriu.

Florin Iordache, autorul OUG 13

Pe 5 ianuarie 2017, deputatul Florin Iordache a fost numit ministru al Justiției, acesta fiind autorul celebrei OUG 13, care a stârnit proteste de amploare. Ordonanța prevedea relaxarea legislației pentru faptele de corupție, inclusiv dezincriminarea abuzului în serviciu pentru prejudicii sub 200.000 lei.

Mandatul lui Iordache a durat 35 de zile, demisionând ca urmare a protestelor. Interimatul a fost asigurat de Ana Birchall.

Cel mai lung mandat, Tudorel Toader. Singura lui „realizare” este revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA

Pe 24 februarie a 2017, Tudorel Toader a fost numit ministru al justiției, fiind până în prezent cel mai longeviv ministru din actuala guvernare. Rector al Universității din Iași, Toader a preluat ministerul după scandalul general de OUG 13. Presat de liderii Puterii, Tudore Toader dispune revocarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de șef al DNA, avizată în cele din urmă de președintele României pe 18 iulie 2018.

Ulterior, Toader cere și revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al României, însă acesta reușește să își ducă mandatul la final, după ce contestă în instanță procedura demarată de ministru.

Între timp, la propunerea MJ, se înființează Secția pentru Investigarea Magistraților, criticată de forurile europene, de magistrații din România , precum și de o parte a societății civile. De asemenea, în timpul mandatului lui Toader se modifică legile justiției și se adoptă legea recursului compensatoriu, care prevede zile libere pentru condamnați în schimbul executării pedepselor în condiții improprii.

La începutul anului 2019, liderii PSD devin tot mai nemulțumiți pentru că Tudorel Toader refuză să modifice Codurile Penale prin Ordonanță de Urgență și refuză să dea OUG pe amnistie și grațiere. Pe 23 aprilie 2019, este nevoit să își dea demisia. Tudorel Toader recunoaște acum că liderii PSD au făcut presiuni pentru că el să dea OUG pe justiție, fapt negat în timp ce era ministru.

Ana Birchall se opune viziunii PSD privind Justiția: Înlocuirea ei vine după 4 luni

Ana Birchall este numită pe 24 aprile 2019 ministrul interimar al Justiției. Devine ministru cu puteri depline pe dată de 6 iunie, însă mandatul său durează patru luni. În acest timp, Radu Mazăre este extrădat în România din Madagascar și a demarat procedura de selecție a procurorului european.

Birchall a fost în conflict cu președintele CSM și cu o parte a magistraților din Consiliu care au susținut reformele PSD. De asemenea, nu a avut poziții de susținere a SIIJ, existând informații că ar opta pentru schimbări privind această secție.

În locul ei ar urma să fie numită judecătoarea Dana Gîrborvan, un magistart controversat.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *