Referendumul lui Nicusor Dan merge în linie dreaptă: Magistrații au respins cererile contestatorilor
Tribunalul Bucureşti a respins joi, 31 ocotombrie, mai multe solicitări de suspendare a hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru organizarea referendumului local.
„Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor Olaru Paraschiva, Ioncea Bogdan şi Apostolescu Mircea-Alexandru, invocată de pârât şi intervenienţii accesorii, ca neîntemeiată. Admite excepţia lipsei de interes, invocată de pârât şi intervenienţii accesorii. Respinge cererile de suspendare a Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 322/21.10.2024, conexate, formulate de reclamanţii Olaru Paraschiva, Ioncea Bogdan şi Apostolescu Mircea-Alexandru, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi intervenienţii accesorii Municipiul Bucureşti şi Primarul general al Municipiului Bucureşti, ca lipsite de interes”, este decizia pronunţată joi de Tribunalul Bucureşti.
Consiliul General a aprobat, la inițiativa primarului general, Nicușor Dan, organizarea unui referendum local în care cetățenii vor trebui să își spună spună părere legată de împărțirea fondurilor în municipiul București, respectiv eliberare autorizaților de construcție. Consilierii generali au aprobat și o întrebare propusă de PSD legată de prevenția consumului de droguri în școli.
Mai exact, primarul general susține că, potrivit legislației actuale, primăriile de sector primesc prea mulți bani în comparație cu Primăria generală, având în vedere că această instituție are în sarcină mai multe atribuții, dar și plata subvențiilor pentru transport și termoficare.
Pentru 2024, Primăria Capitalei a estimat venituri de 7,8 miliarde de lei. Aproximativ 3 miliarde de lei reprezintă subvențiile, sumă la care se adaugă cheltuieli legate de administrarea spitalelor, teatrelor, marilor parcuri, străzilor principale și iluminatul public. Potrivit datelor centralizate de HotNews.ro, în total, primăriile de sector din București au în 2024 bugete de 14,5 miliarde de lei.
Cele trei întrebări la care bucureștenii sunt invitați să se pronunțe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele:
1. Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
2. Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
3. Sunteți de acord ca Primăria București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii