Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sorin Cîmpeanu, la dezbaterea moțiunii depusă de USR: V-ați dovedit a fi vajnici mânuitori de rangă, dar în Educație lucrurile nu se fac demolând / Replica lui Cătălin Drulă

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 20 iunie 2022

Sorin Cîmpeanu a fost prezent luni, 20 iunie, în plenul Camerei Deputaților, unde a fost dezbătută moțiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Educației. Cîmpeanu i-a acuzat pe reprezentanții USR, „vajnici mânuitori de rangă și baros”, că demolează „orice inițiativă constructivă în Educație”.

Votul va avea loc în cadrul plenului Camerei Deputaților, convocat pentru marți, 21 iunie.

O să le acord nota 10 fiecăruia dintre autorii moțiunii la disciplina demagogie, știut fiind că nu va face parte din planurile cadru. V-ați dovedit a fi vajnici mânuitori de rangă și baros, dar în Educație lucrurile se fac nu numai demolând. Trebuie și demolat, trebuie și „se abrogă”, dar în Educație ne bazăm mai mult pe construcție, lucrul cu mistria e mai greu decât lucrul cu ranga și barosul”, a declarat ministrul Educației, în timpul dezbaterii de luni din plenul Camerei Deputaților.

La finalul dezbaterilor, Sorin Cîmpeanu a precizat că sistemul de educație din România este la un „punct de minim”.

Ministrul Educației s-a referit și la acuzațiile aduse de USR în textul moțiunii simple depusă în urmă cu o săptămână.

În ceea ce privește bugetul alocat Educației din România, ministrul a menționat că în anul 2022 a fost de 30 de miliarde de lei, 2,28% din PIB.

Bugetul Ministerului Educației în anul 2016 (n.r. în timpul Guvernului Cioloș) era de 4,5 miliarde de lei, comparați-l cu 30 de miliarde în 2022, în procente față de PIB era de 0,59%, nu am auzit solicitări de demisie din cauza bugetului prea mic al Ministerului Educației”, a comentat Cîmpeanu.

Cîmpeanu a menționat că valoarea cheltuielilor din Educație se ridică în anul 2022 la 41 de miliarde de lei și a menționat că este aproape dublu față de acum 6 ani.

Oficialul a precizat că, în ceea ce privește transportul gratuit al elevilor, tarifele dintre transportatori și autorități trebuie renegociate, din cauza crizei economice generată de creșterea prețurilor la carburanți.

Legat de depolitizarea sistemului de Educație, Cîmpeanu a indicat că în timpul mandatului său a organizat concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori în școli.

Programul Masa Caldă, salarizarea din învățământ, rata abandonului școlar și etica și plagiatul sunt celelalte teme atinse de ministru în timpul dezbaterilor.

E nevoie de Legea Educației care să transpună România Educată, asta se va întâmpla. Vom prezenta Legile Educației, vor fi adoptate după ce vor suferi îmbunătățiri, apoi vom avea peste 100 de acte normative subsecvente. Până în septembrie 2023, colegii noștri lucrează la planurile cadru”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Replica lui Cătălin Drulă

Cătălin Drulă, președintele USR, i-a transmis ministrului Educației că este „întruchiparea perfectă a unui amestec între nepăsarea lui Klaus Iohannis și cinismul securiștilor cu doctorate falsificate”.

Domnule ministru, discursul dumneavoastră este exact proba a ceea ce nu e în regulă în sistemul de învățământ românesc. Autosuficient, verbos (adică, cu multe cuvinte), dar fără să spună nimic pe fond și mie mi-e foarte clar – după ce v-am ascultat astăzi, vă cunosc și din Guvern -: cu oameni ca dumneavoastră la cârma Educației nici nu avem cum să nu fim la un punct de minim, așa cum spuneți”, a fost replica lui Cătălin Drulă, după discursul ministrului Educației.

Șeful interimar al USR l-a acuzat pe ministrul Educației că nu s-a referit la acuzațiile de plagiat aduse prim-ministrului Nicolae Ciucă.

Drulă a menționat Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care este prevăzută o alocare de 3,6 miliarde de euro pentru Educație.

Nu sunteți în stare, la fel ca ceilalți miniștri în acest Guvern, să puneți în practică un program, o șansă unică pentru România(…)Un lucru mie mi-e foarte clar: Educația va merge doar în jos, din păcate, și asta mă doare pentru că am doi copii care vor merge la școală în curând. Cu impostură la putere, Educația va merge doar în jos”, a precizat Drulă.

Acuzațiile aduse de USR în textul moțiunii

USR susține, în comunicatul de presă cu care a anunțat că depune moțiunea simplă împotriva ministrului Educației, că în mandatul lui Sorin Cîmpeanu Educația a primit 2,28% din PIB, „unul dintre cele mai mici procente din ultimii ani”.

Ministrul Cîmpeanu nu este deranjat însă de situație, căci este prea preocupat să anunțe, de la o zi la alta, schimbări în modul de evaluare a elevilor, fără consultări și fără a ține cont de opiniile actorilor din sistem”, se arăta în comunicatul transmis de USR.

Reprezentanții USR s-au legat și de noua lege a Educației, despre care au precizat că „nu pare să schimbe nici acum nimic profund din sistemul putred”.

Nici PNL și PSD, nici ministrul Cîmpeanu, care are la activ patru partide (Partidul Conservator, ALDE, Pro România, PNL), nu vor depolitizarea sistemului de învățământ”, mai arată reprezentanții USR.

Partidul de opoziție a mai menționat că România are a doua cea mai mare rată de abandon școlar din Uniunea Europeană.

Sorin Cîmpeanu, ministru care a făcut parte din trei guverne în ultimii 10 ani, se mulțumește însă să constate, cu detașare, că „am ajuns cu calitatea educației într-un punct de minim”. Cu aceeași detașare privește rezultatele de la testele PISA, grevele din creșele din România, faptul că profesorii nu au nici astăzi salariile prevăzute de lege sau sumele ridicole ce sunt decontate elevilor pentru transportul județean”, sunt concluziile USR.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *