Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Rectificarea bugetară a fost adoptată. Adrian Câciu, critici pentru fosta guvernare: Ajungem în ultima lună să alocăm suplimentări pentru pensii, salarii

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 26 noiembrie 2021

Noul ministru de Finanțe, Adrian Câciu, a anunțat că rectificarea bugetară a fost adoptată în ședința de vineri, 26 noiembrie, precizând că instituția pe care o conduce nu va mai fi un minister „problemă”. Acesta a criticat fosta guvernare pentru modul în care a făcut proiecțiile bugetare pentru anul 2021, menționând că este o lecție pentru construcția bugetului pe anul 2022. 

Ministerul Finanțelor devine un minister al soluțiilor, nu unul problemă care spune că „nu am bani”. Rectificarea bugetară ne arată niște carențe structurale în modul în care proiecțiile bugetare se fac în România, pentru că ajungem în ultima lună a anului să alocăm suplimentări pentru banii de pensii, salarii”, a declarat noul ministru de Finanțe, din partea PSD, Adrian Câciu.

Adrian Câciu a mai explicat că a fost nevoit să taie din fondurile unor ministere, ce au fost acordate la începutul anului pentru proiecte cu finanțare europeană sau investiții.

Motivul nu e pentru că trebuie să iei bani de undeva, ci pentru că acele investiții au fost trecute scriptic într-un buget. E o lecție pe care o învăț și eu și Guvernul și pe care nu trebuie să le repetăm în 2022”, a mai spus Câciu.

Ministrul de Finanțe a menținut ținta de deficit bugetar de 7,13% din PIB și a menționat că au fost asigurate resursele necesare pentru plata pensiilor și a salariilor pe luna decembrie.

Rectificarea bugetară, adoptată

Ministerul Finanțelor a publicat miercuri, 25 noiembrie, proiectul de Ordonanță de urgență referitor la rectificare bugetului de stat pe anul 2021. Deficitul bugetar va fi majorat cu 4,831 miliarde lei, ajungând astfel la 84.905,1 miliarde lei, însă se va menține la 7,13% din PIB.

Ministerul Sănătăţii va primi în plus peste 2,45 de miliarde de lei, mare parte din alocare fiind pentru suplimentarea transferurilor către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, precum și pentru asigurarea necesarului de finanțare până la sfârșitul anului aferent drepturilor de personal pentru unele categorii de medici și personal medical din spitale, cabinete medicale școlare, ale asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari, programe de sănătate finanțate din bugetul ministerului, plata unor despăgubiri civile reprezentând restituiri de clawback.

Fonduri mai puține vor avea Ministerul Agriculturii, care va avea un buget diminuat cu 2,3 miliarde de lei, și Ministerul Transporturilor, pentru care alocările de fonduri vor fi diminuate cu 757 milioane lei.

Sursă foto:Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW