Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Proiectul de rectificare bugetară a fost publicat: Deficitul bugetar crește cu 4,83 miliarde lei

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 25 noiembrie 2021

Ministerul Finanțelor a publicat miercuri, 25 noiembrie, proiectul de Ordonanță de urgență referitor la rectificare bugetului de stat pe anul 2021. Deficitul bugetar va fi majorat cu 4,831 miliarde lei, ajungând astfel la 84.905,1 miliarde lei, însă se va menține la 7,13% din PIB.

Potrivit proiectului, estimare de venituri va fi majorată cu 1,112 miliarde lei, în timp ce la capitolul cheltuieli se propune o reducere de 1,297 miliarde lei la credite de angajament şi o creşterea de 5,943 miliarde lei la creditele bugetare.

Peste 700 milioane lei, în pixul prim-ministrului

Ministerul Finanțelor – Acţiuni Generale va primi fonduri suplimentare de peste 3,4 miliarde de lei, din care peste 1,2 miliarde pentru dobânzi, 727,3 de milioane Fondul de rezervă la dispoziţia guvernului, 100 de milioane plăţi în contul creditelor garantate și/sau subîmprumutate, +140,0 milioane lei Contribuția României la bugetul Uniunii Europene, +169,0 milioane lei Transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat și + un miliard de lei sume aferente asistenței financiare nerambursabile alocată de Uniunea Europeană în perioada de programare 2014-2020.

Bani în plus la Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătăţii va primi în plus peste 2,45 de miliarde de lei, mare parte din alocare fiind pentru suplimentarea transferurilor către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, precum și pentru asigurarea necesarului de finanțare până la sfârșitul anului aferent drepturilor de personal pentru unele categorii de medici și personal medical din spitale, cabinete medicale școlare, ale asistenților medicali comunitari și mediatorilor sanitari, programe de sănătate finanțate din bugetul ministerului, plata unor despăgubiri civile reprezentând restituiri de clawback.

În plus, suma de 784 milioane lei vor va fi alocată primăriilor pentru susținerea sistemelor de termoficare, în contextul exploziei prețurilor pentru gigacalorie.

Tăieri la agricultură și transporturi

Fonduri mai puține vor avea Ministerul Agriculturii, care va avea un buget diminuat cu 2,3 miliarde de lei, și Ministerul Transporturilor, pentru care alocările de fonduri vor fi diminuate cu 757 milioane lei.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW