Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Record de vaccinări cu prima doză de ser anti-COVID, în ziua în care au intrat în vigoare noile restricții

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 25 octombrie 2021

Ritmul de vaccinare se întețește în ziua în care autoritățile au instituit restricții mai dure pentru persoanele nevaccinate. Potrivit raportării făcute de Comitetul de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), luni, 25 octombrie, 127.948 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 93.049 au primit prima doză, număr ce reprezintă un nou record de la debutul campaniei naționale. 

CNCAV a precizat că 25.038 de persoane s-au vaccinat, în ultimele 24 de ore, cu a treia doză de ser anti-COVID.

Potrivit specialiștilor în epidemiologie, este nevoie ca cel puțin 60-70% din totalul populației să se vaccineze pentru a atinge imunitatea colectivă împotriva SARS-CoV-2, ceea ce se traduce într-o țintă situată între 11,5 și 13,4 milioane de persoane. În prezent 6,51 milioane de persoane sunt vaccinate cu cel puțin o doză, adică 33,9% din totalul populației.

Un calcul simplu ne arată că, dacă ritmul de vaccinare din ultimele zile va fi menținut, România va atinge rata de imunizare colectivă până la finalul acestui an.

Noile restricții, intrate luni în vigoare

Sunt interzise, pentru 30 de zile, organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshop-uri, conferințe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea), precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații deschise sau închise.

Competițiile sportive se pot desfășura doar fără spectatori.

Accesul în cinematografe este permis doar persoanele pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare împotriva COVID-19 sau celor care au trecut prin boală (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).

Slujbele se desfășoară în interiorul și/sau în afara bisericilor, cu respectarea regulilor de protecție sanitară, însă pentru participare nu este nevoie de certificatul verde digital.

Activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună. Participarea este permisă doar persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 (10 zile de la finalizarea schemei complete) sau celor care au trecut prin boală (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).

Mitinguri și demonstrații se pot desfășura cu maximum 100 de persoane, masca de protecție fiind obligatorie. Participarea este permisă doar doar persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 (10 zile de la finalizarea schemei complete) sau celor care au trecut prin boală (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).

Activitatea restaurantelor și cafenelelor este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00—21:00. Participarea este permisă doar doar persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 (10 zile de la finalizarea schemei complete) sau celor care au trecut prin boală (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).

Elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni.

Magazinele alimentare își vor putea desfășura activitatea în intervalul orar 5:00—21:00, accesul fiind permis tuturor cetățenilor.

Activitatea în sălile de fitness este permisă fără a depăși 30% din capacitate, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 (10 zile de la finalizarea schemei complete) sau celor care au trecut prin boală (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).

Activitatea sălilor de jocurilor de noroc este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar doar persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 (10 zile de la finalizarea schemei complete) sau celor care au trecut prin boală (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).

La apariția a trei cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive, în cămine studențești, acestea se închid pentru 14 zile. Cine nu se poate deplasa la domiciliu sau într-o altă locație va intra în carantină pentru 14 zile.

Accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în instituțiile publice și este permis doar celor
care fac dovada vaccinării (10 zile de la finalizarea schemei complete), care prezintă rezultatul negativ al unui test COVID (nu mai vechi de 72 de ore pentru test PCR, respectiv nu mai vechi de 48 de ore în cazul celui antigen) sau celor care au trecut prin boală (se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării).

DOCUMENT Hotărârea de Guvern este disponibilă aici

CITEȘTE ȘI: Raed Arafat a clarificat noile restricții: Acces în mall-uri și hoteluri doar cu certificat verde, școlile private trec în online

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW