Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Reclama Primăriei Sectorului 1 pentru un spital inexistent, interzisă de CNA

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 25 august 2020 Etichete: , ,

Consiliul Național al Audiovizualului a decis în ședința de marți interzicerea unei reclame tv, finanțată de Primăria Sectorului 1, din care reieșea că ar fi fost finalizată construcția unui spital, în realitate acesta fiind doar la stadiul de machetă.

Membrii CNA au votat în unanimitate propunerea Dorinei Rusu de intrare în legalitate pentru acest spot, însă au respins propunerea de a fi sesizată Curtea de Conturi.

Discuții pe parcursul ședinței

Dorina Rusu: Eu când am văzut spotul ăsta am zis ce spital o fi ăsta în Sectorul 1. Problema mea este că și televiziunile care l-au dat sunt culpabile. Este și campanie electorală. Televiziunile au luat bani și au dat minciuni pe post.

Borsos Orsalya: Poate proiectul de fezabilitate o fi gata.

Radu Herjeu: Din punct de vedere legal este un contract publicitar. Noi trebuie să cerem intrarea în legalitate. (…) Curtea de Conturi trebuie să ia măsuri.

ActieWatch: Induce ideea unui proiect finalizat și operaționalizat

ActieWatch, ONG-ul care a depus sesizarea la CNA, consideră că spotul de promovare a proiectului de infrastructură medicală nu oferă informații privind stadiul real de dezvoltare și induce ideea unui proiect finalizat și operaționalizat. De asemenea, ONG-ul a atras atenția asupra faptului că publicul nu este atenționat că imaginile difuzate sunt, de fapt, o simulare video, o animație.

„Prin prezenta, solicităm analiza spotului de promovare a proiectului Spitalului Sfântul Vasile cel Mare, spot comandat de Primăria Sector 1 și difuzat de mai multe posturi naționale de televiziune.

În opinia noastră, spotul de promovare a proiectului de infrastructură medicală nu oferă informații privind stadiul real de dezvoltare in situ și induce ideea unui proiect finalizat și operaționalizat.

Astfel, publicul nu este atenționat că imaginile difuzate sunt, de fapt, o simulare video, o animație. Mai mult, sintagma „proiect realizat de Primăria Sector 1” este ambiguă și nu oferă suficiente repere factuale pentru a identifica stadiul proiectului sau alte elemente de context (amplasare, disponibilitate sau surse suplimentare de informare asupra proiectului)”, consideră ActiveWatch.

Spotul cu pricina

CITEȘTE ȘI: Prima reacție a primarului Dan Tudorache, după decizia CNA de interzicere a reclamei pentru spitalul inexistent

Sursa foto: Primăria Sectorului 1

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW