Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Reacții politice externe după reușita lui Kovesi: Decizia de azi lovește direct în fața guvernului român care a revocat-o

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 19 septembrie 2019 Etichete: , ,

Europarlamentari și înalți oficiali din UE au felicitat-o pe Laura Codruța Kovesi pentru victoria obținută joi în Consiliul Uniunii Europene, unde a obținut 17 voturi „pentru” din totalul de 22 de voturi exprimate, pentru instalarea sa în funcția de procuror-șef al Parchetului European.

Unul dintre oficialii europeni este președintele grupului PPE, Manfred Weber, care a scris într-o postare pe Twitter:

„Această confirmare a Laurei Codruța Kovesi ca șef al EPPO este un mare succes pentru grupul PPE& pentru lupta împotriva corupței. După luni de atacuri inacceptabile la adresa ei venite din partea guvernului socialist al României, Parchetul European trebuie să iși înceapă cât mai repede activitatea”, a scris Manfred Weber.

Unul dintre cei mai vocali apărători ai statului de drept, Guy Verhofstadt (Renew Europe), a felicitat-o pe Kovesi și a atenționat Guvernul Vioricăi Dăncilă.

„Felicitari Laurei Kovesi pentru desemnarea sa ca procuror șef al Parchetului European. Nu doar că este cea mai potrivită persoană pentru acest job, dar totodată acesta este și un semnal pentru guvernul român: Nu trebuia să o revocați! Deciziile dubioase, de acest fel, se întorc împotriva voastră „, a scris eurodeputatul pe Twitter.

Europarlamentarul maltez, Roberta Metsola, a avut, de asemenea, un mesaj după votul pozitiv pentru Kovesi:

„Roberta Metsola, europarlamentar maltez, în vechea legislatură reprezentantul PPE în comisia LIBE, a transmis ca este o „veste excelentă”.

„Confirmați-o cât mai repede posibil pe #Kovesi și să dăm startul la #EPPO (Parchetul European – n.red.)”, a scris Metsola pe Twitter.

Belgia: Decizia de azi lovește direct în fața guvernului român

De asemenea, eurodeputatul din Belgia, Saskia Bricmont (Verzi/ALE), a scris că rolul procurorului șef european este esențial în lupta împotriva fraudelor și a corupției în UE și va fi întărit prin experiența și determinarea Laurei Codruța Kovesi.

„Rolul procurorului șef european este esențial în lupta împotriva fraudelor și a corupției în UE, și va fi întărit prin integritatea, experiența și determinarea Laurei Codruța Kovesi. Kovesi a obținut rezultate importante ca șef al DNA, în ciuda guvernului socialist de a interveni în munca ei. Decizia de astăzi este o revanșă luată de Kovesi și lovește direct în fața guvernului român care a revocat-o și a persecutat-o”, a declarat el.

Foto: Inquam photo/ Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *