Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Reacții pe scena politică, după acuzațiile de plagiat la adresa premierului Ciucă

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 19 ianuarie 2022

Informația că premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat nu a lăsat indiferentă scena politică. Florin Cîțu, șeful PNL și fost premier, a punctat că prim-ministrul va trebui să clarifice în faţa românilor această situaţie. La rândul său, Gabriela Firea, ministrul Familiei în Cabinetul Ciucă, se bucură că și-a îngheţat doctoratul la ASE înainte de a intra în politică. 

Florin Cîţu a fost întrebat, marţi seară, despre acuzaţiile de plagiat.

„Aici, vă daţi seama, este domnul premier. Va trebui să clarifice – şi cu siguranţă va face acest lucru – în faţa românilor situaţia cu teza de doctorat (…) Sigur, premierul Ciucă va veni şi va explica, este de datoria domniei sale să explice. În acest moment nu este o vulnerabilitate”, a punctat președintele Senatului la Digi24, conform News.ro.

O altă reacție din PNL a venit prin vocea senatorului Daniel Fenechiu. El a explicat că, în politică, „oamenii nu pot să fie oglindă, toţi au câte ceva”.

„Eu cred că noi trebuie să ne asumăm oamenii pe care i-am promovat. Aruncarea oamenilor peste bord, pentru o suspiciune, nu face nimic bun (…) să arunci peste bord orice om poilitic pentru că apare o suspiciune la adresa lui, nu faci altceva decât să afectezi structura de partid. În politică, oamenii nu pot să să fie oglindă, toţi au câte ceva”, a declarat Fenechiu, între altele, la emisiunea Talk News de la Profit TV, citat de News.ro.

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, a comentat reacția președintelui Klaus Iohannis la aceste acuzații și a menționat că este fericită că și-a înghețat propria lucrare de doctorat, tocmai ca să evite astfel de situații.

„Cred că a vrut să dea un semnal că domnul prim-ministru trebuie să aducă o explicaţie necesară publicului, cetăţenilor, dar ştiu că există instituţii ale statului care pot verifica ceea ce s-a spus astăzi că ar avea anumite pasaje preluate dintr-o altă lucrare. Eu mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul la ASE înainte de a intra în politică, pentru că altfel am spus intru în politică şi nu este normal să se considere că am preluat un paragraf, mai bine îl îngheț.

Nu-mi dau seama, dar, din punctul meu de vedere, cred că contează mai mult capacitatea asta managerială de buna organizare şi până la urmă, bunul mers al coaliţiei, pentru că un scandal politic cu adevărat ne aduce la o posibilă criză economică.

Normal că nu este bine să preiei ceva ce nu-ţi aparţine fără să citezi, normal că nu putem încuraja aşa ceva, mai ales tinerii care ne privesc acum, elevii. Noi putem să spunem: Da, e bine să copiaţi. Nu e bine, am şi eu copii, se uită acum, poate la emisiune bine acest lucru”, a declarat Gabriela Firea marți, la Antena 3, citată de News.ro.

USR vrea demisia premierului

Vicepreşedintele USR Claudiu Năsui a declarat miercuri, 19 ianuarie, că se impune demisia lui Nicolae Ciucă. Totodată, fostul ministru USR al Economiei, a criticat reacția șefului statului și a punctat că Iohannis încearcă să spele plagiatul lui Nicolae Ciucă.

„Se impune demisia premierului Ciucă. În orice ţară civilizată, când se descoperă că ai plagiat o treime dintr-o lucrare, singurul mod onorabil, mă rog, cât de cât onorabil, având în vedere furtul acesta, pentru că plagiatul este furt, în care să ieşi din situaţia aceasta este demisia. Deci, domnul Ciucă ar trebui să-şi dea demisia.

Președintele acum este principalul protector al domnului Ciucă, e reprezentantul acestui sistem care domină România de 32 de ani de zile, nu e singurul, e și el și domnul Ciolacu și ia apărarea unui pion din sistem. Asta arată cam care va fi moștenirea pe care o va lăsa domnul Klaus Iohannis. Ne vorbește de România educată, dar în fapte, tolerează plagiatul, ba chiar încearcă să-l spele”, a declarat Năsui, miercuri, la RFI România.

Și Orban suține că premierul ar trebui să demisioneze

Și fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a comentat acest subiect. El a afirmat, marți, că dacă premierul nu demisionează din proprie inițiativă, cel care ar trebui să îi ceară demisia este Klaus Iohannis.

„Ciucă este premier pentru că aşa a vrut Iohannis. Dacă în urma acuzaţiei de plagiat Ciucă nu-şi dă demisia de bunăvoie, cel care trebuie să-i solicite demisia este chiar Iohannis. Asta cu atât mai mult cu cât Iohannis s-a arătat intransigent faţă de plagiat (…)

Despre ce Românie Educată poate să mai vorbească Iohannis dacă va închide ochii şi nu va reacţiona în niciun fel la aceste serioase acuzaţii care afectează inclusiv imaginea externă a României, ţinând cont de ceea ce susţinea la prezentarea proiectului România Educată: La noi hoţii s-au cocoţat în vârful statului şi acest lucru a fost posibil şi datorită toleranţei prea mari a societăţii şi a mediului universitar faţă de plagiat. Fiindcă plagiatul este o formă de hoţie”, a transmis Orban, conform Agerpres.

Reacția președintelui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis i-a luat apărarea prim-ministrului Nicolae Ciucă, cu privire la acuzațiile de plagiat, aduse de jurnalista Emilia Șercan, într-o anchetă publicată marți, 18 ianuarie, de publicația PressOne.

Conform unui răspuns al Administrației Prezidențiale transmis pentru Mainnews.ro, în opinia șefului statului decizia lui Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei de doctorat de către Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare a fost una „corectă și necesară”.

„Președintele Klaus Iohannis își menține poziția reiterată în nenumărate declarații publice privind combaterea fenomenului plagiatului și importanța integrității academice. Președintele României consideră corectă și necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public fiind binevenit. Până la o decizie finală a instituțiilor abilitate, Președintele Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect”, se arată în răspunsul Administrației Prezidențiale la solicitarea Mainnews.ro.

Ciucă a cerut UNAp să-i analizeze teza

Ca urmare a anchetei realizate de jurnalista Emilia Șercan, potrivit căreia teza sa de doctorat este plagiată, prim-ministrul Nicolae Ciucă a solicitat analizarea lucrării de către Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare.

De menționat este că UNAp se află în subordinea directă a Ministerului Apărării, iar rectorul instituției este generalul Dorin Pleșcan, fost șef de cabinet al lui Ciucă, în perioada în care acesta ocupa funcția de șef al Statului Major General.

Nicolae Ciucă, acuzat că a plagiat

Teza pe baza căreia prim-ministrul Nicolae Ciucă, general în rezervă al Armatei Române, și-a obținut titlu de doctor în Științe militare este plagiată, cel puțin asta relevă o anchetă publicată marți, 18 ianuarie, de jurnalista Emilia Șercan în publicația PressOne. Potrivit PressOne, teza lui Nicolae Ciucă include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, conform sursei citate.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW