Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă cere Universității de Apărare analizarea tezei de doctorat. Rectorul UNAp este fostul său șef de cabinet

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 18 ianuarie 2022

Ca urmare a anchetei realizate de jurnalista Emilia Șercan, potrivit căreia teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă este plagiată, prim-ministrul a solicitat analizarea lucrării de către Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare. Numai că, UNAp se află în subordinea directă a Ministerului Apărării, iar rectorul instituției este generalul Dorin Pleșcan, fost șef de cabinet al lui Ciucă, în perioada în care acesta ocupa funcția de șef al Statului Major General.

„Ca urmare a interesului manifestat public față de teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care am susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat care are un pronunțat caracter specific domeniului Științe Militare”, a transmis Nicolae Ciucă.

Cum se apără Nicolae Ciucă

În opinia lui Nicolae Ciucă, acuzațiile la adresa sa sunt nefondate deoarece, spune el, în teză sunt menționate sursele bibliografice.

„În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar și în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționata cel puțin într-un loc sursa bibliografică.
Acuzațiile publice nu se pot susține științific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme si formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neapărat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate”, subliniază Nicolae Ciucă.

Teza pe baza căreia prim-ministrul Nicolae Ciucă, general în rezervă al Armatei Române, și-a obținut titlu de doctor în Științe militare este plagiată, cel puțin asta relevă o anchetă publicată marți, 18 ianuarie, de jurnalista Emilia Șercan în publicația PressOne. Potrivit PressOne, teza lui Nicolae Ciucă include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, conform sursei citate.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW