Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Reacția Rusiei, după ce s-a scris că ucrainenii ar fi sabotat Nord Stream: Este un semnal foarte alarmant

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 13 noiembrie 2023 Etichete: , , , ,

Kremlinul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu un raport prezentat de The Washington Post potrivit căruia oficiali militari ucraineni de rang înalt, acționând fără știrea președintelui lor, au coordonat un atac asupra gazoductelor rusești Nord Stream anul trecut, potrivit Al Jazeera.

Un purtător de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a declarat luni că raportul, publicat de The Washington Post, este o dovadă în plus a implicării ucrainene în atac și a spus că Occidentul ar trebui să fie îngrijorat și de afirmația potrivit căreia președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a fost la curent cu operațiunea.

O investigație comună a Post și a revistei germane de știri Der Spiegel a identificat un comandant al forțelor speciale ucrainene ca fiind coordonatorul din spatele exploziilor din 2022, care au afectat rețeaua de gazoducte rusești din Marea Baltică. Atacurile au perturbat exporturile de gaze rusești de miliarde de dolari către Europa, ceea ce a dus la dispute și acuzații în curs de desfășurare care implică părți occidentale, ucrainene și rusești. În ciuda impactului semnificativ, niciun grup sau individ nu a revendicat responsabilitatea pentru atacuri.

Rusia se declară îngrijorată privind sabotajul de la Nord Stream

Potrivit unor surse citate de Post, Roman Chervinski a jucat un rol central în orchestrarea operațiunii privind exploziile din 2022 din septembrie asupra rețelei de gazoducte din Rusia. În calitate de oficial militar de nivel înalt cu conexiuni semnificative în domeniul serviciilor de informații, Chervinsky îi raporta generalului Valery Zaluzhnyi, comandantul-șef al armatei ucrainene. Raportul indică faptul că președintele Zelenski a fost ținut în mod deliberat în necunoștință de cauză cu privire la această operațiune, ceea ce ridică posibilitatea ca alte acțiuni secrete împotriva forțelor rusești să fi avut loc fără aprobarea președintelui.

„Urme ale Ucrainei în acest sabotaj, acest act terorist, apar din ce în ce mai des în rapoarte, anchete și relatări din mass-media. Acest articol spune că este posibil ca preşedintele Zelenski să nu fi fost la curent cu astfel de acţiuni ale subordonaţilor săi din agenţiile de securitate. Este un semnal foarte alarmant nu numai pentru noi, ci şi pentru ţările din Occidentul colectiv. Dacă regimul de la Kiev nu mai controlează situaţia din propria ţară, atunci acest lucru este alarmant şi trebuie, de asemenea, luat în considerare.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor. 

Chervinsky a transmis, într-o declarație emisă prin intermediul avocatului său, că nu a avut nicio implicare în această operațiune. „Toate speculațiile privind implicarea mea în atacul asupra Nord Stream sunt răspândite de propaganda rusă, fără nicio bază”, a spus el.

Foto: Danish Defence

Comentarii