Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Reacția Primăriei Capitalei, după acuzațiile lui Nicușor Dan: Sunt în totalitate false

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 20 septembrie 2020 Etichete: , , ,

După ce Nicușor Dan a acuzat-o pe Gabriela Firea de comiterea a trei ilegalități legate de acordul dintre Primăria Capitalei și Costică Constanda, răspunsul primarului a venit prin biroul de presă al instituției, care a transmis într-un comunicat că au fost respectate toate prevederile legii.

„Acuzaţiile prezentate azi de un candidat la Primăria Capitalei cu privire la cazul Constanda sunt în totalitate false. Acestea demonstrează o foarte gravă necunoaştere a prevederilor legale, precum şi a atribuţiilor şi răspunderilor pe care le are un primar general”, se afirmă în comunicatul citat de AGERPRES.

Potrivit acestuia, Primăria Capitalei „este obligată să plătească familiei Constanda peste 115 milioane de euro din cauza unor decizii luate acum aproape 20 de ani”.

„Toate plăţile făcute de PMB pentru stingerea unor datorii (Constanda, Creştin, etc) au fost realizate cu respectarea tuturor prevederilor legale, fiind incluse în bugetul aprobat la începutul anului 2020”, iar toate informaţiile referitoare la acest subiect „au fost prezentate public, extrem de transparent”, susţine PMB.

Municipalitatea aminteşte că, în anul 2019, instanţa a decis, irevocabil, că PMB este obligată să plătească peste 115 milioane euro familiei Constanda, în procesul început în anul 2004, precizând că acest lucru s-a întâmplat la peste 16 ani de la deschiderea litigiului, ca urmare a neaprobării, în anul 2007, a unor documentaţii de urbanism.

„Subliniem că Municipiul Bucureşti era obligat să plătească datoriile determinate de un proces început acum 16 ani. Ca urmare, a susţine ca primarul ‘s-a obligat să plătească’ o datorie stabilită printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă este o încercare jalnică de a induce în eroare opinia publică. Mai mult, refuzul de a executa o hotărâre judecătorească este infracţiune, potrivit Codului penal”, mai arată PMB.

Familia Constanda a declanşat imediat după pronunţarea instanţei procedura executării silite, procedură contestată de municipalitate, dar respinsă de instanţa civilă, completează PMB, care adaugă că a aplicat prevederile legale în vigoare care stabileşte un termen de graţie de șase luni, expirat la finalul anului 2019.

În cadrul procedurii de executare silită, familia Constanda a blocat conturile municipalităţii, punând în pericol desfăşurarea în condiţii normale a activităţii, iar, ca urmare, potrivit legislaţiei în vigoare a fost constituită o comisie pentru identificarea soluţiilor legale necesare, lucru care a fost comunicat public, se explică în comunicat.

Toate sumele plătite au fost cuprinse în bugetul Municipiului Bucureşti, aprobat de Consiliul General, conform prevederilor legale, indică Primăria Capitalei.

„Respingem toate acuzaţiile potrivit cărora s-ar fi plătit sume necuvenite. Subliniem că toate sumele sunt cuprinse în capitolul Despăgubiri Civile – 51.02.- 59.17, fiind aprobate legal. Menţionăm că suma de 58 milioane euro urma să fie plătită eşalonat, timp de 2 ani”, arată reprezentanţii Primăriei Generale.

Potrivit municipalităţii, unul dintre mijloacele de a stinge datoriile PMB este şi darea în plată, conform Codului civil, iar familia Constanda a propus utilizarea acestei proceduri legale, respectiv să primească suprafeţe de teren în Satul Francez, reducând cu valoarea acestora sumele datorate.

CITEȘTE ȘI: Nicușor Dan: Am intrat în posesia acordului încheiat între Primăria Capitalei și Constanda / Sunt trei ilegalități

Sursa foto: Inquam Photos/Ilona Andrei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW