Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Reacția președintelui Iohannis, după verdictul în dosarul Roșia Montană: Salut reușita României

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 martie 2024

Președintele Klaus Iohannis a salutat decizia instanței de arbitraj care a respins cererea depusă de Gabriel Resources prin care compania canadiană solicita plata unor despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari pentru neînceperea exploatării aurului de la Roșia Montană.

„Salut reușita României în procesul privind Roșia Montană și felicit echipele de specialiști implicate cu profesionalism în susținerea cauzei noastre, în cadrul procesului de arbitraj internațional de la ICSID. După mulți ani de contestări și dezbateri, atât politice, cât și juridice, suntem astăzi la momentul adevărului: România câștigă procesul pentru Roșia Montană, fără penalizări sau despăgubiri, luptând și reușind să protejeze patrimoniul național”, a scris președintele Klaus Iohannis, pe pagina sa de Facebook.

Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale a respins cererea depusă de Gabriel Resources prin care compania canadiană solicita plata unor despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari pentru neînceperea exploatării aurului de la Roșia Montană. Verdictul este extrem de surprinzător, în condițiile în care mai mulți oficiali ai statului român, inclusiv premierul Marcel Ciolacu, au acreditat ideea că România va pierde judecata, fapt ce a dus la explozia prețului acțiunilor Gabriel Resources pe bursa de la Toronto.

Compania canadiană trebuie să achite statului român 1,1 milioane de euro, 30,3 milioane de lei și 0,928 milioane de dolari reprezentând cheltuieli de judecată. De asemenea, va avea de plătit încă 1,43 milioane de dolari reprezentând costul procesului.

Cum s-a ajuns aici

Povestea exploatării aurului de la Roșia Montană de către firma Gabriel Resources debutează la sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2000. Potrivit Rise Project, care a publicat documente în acest sens, licența de exploatare a aurului a fost acordată în 1999 către companiei statului Minvest, fără licitație, iar un an mai târziu, a ajuns, tot fără licitație, la compania privată Roșia Montană Gold Corporation, cea la care Gabriel Resources deținea aproximativ 80% din acțiuni, restul fiind ale statului român.

Statul român a dat cu piciorul unei afaceri de peste 9 miliarde de dolari

În anul 2000, RMGC a început în zonă primele studii de teren, iar în 2006 compania a depus raportul pentru obținerea acordului de mediu. Potrivit documentației tehnice, publicată în presa de la acea vreme, la Roșia Montană există aproximativ 14,6 milioane uncii de aur, însă se pot extrage doar 10,1 milioane uncii de aur. Prin extragere şi prelucrare se obţine un randament de extracție de circa 80%, ceea ce înseamnă că producţia de aur realizată este de 8,63 milioane uncii.

Potrivit calculelor noastre, la un preț de aproximativ 2039 de dolari/uncie (n.r. – înregistrat pe 6 februarie 2024), rezultă o valoare de 17,5 miliarde de dolari. Statul român urma să încaseze inițial o redevență de 4%, procent care ulterior a crescut la 6%, adică în jur de 1 miliard de dolari. Însă aceasta ar fi fost doar o mică parte din cât ar fi putut câștiga România. Din compania de proiect, RMGC, statul deținea aproape 20% din acțiuni, astfel că ar fi încasat 20% din profitul pe care l-ar fi înregistrat în cei 16 ani de exploatare. În plus, ar mai fi obținut bani din impozitul pe profit, contribuții ale celor peste 2.000 de angajați. În total, arătau estimările RMGC, România ar fi încasat în jur de 53% din veniturile totale ale exploatării, adică în jur de 9,2 miliarde de dolari, la valoarea de astăzi a aurului.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii