Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Reacția CSM după ce Evelina Oprina a demisionat din funcția de manager al proiectului TAEJ: Este regretabil

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 14 iulie 2020 Etichete: , ,

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis că este regretabil faptul că judecătoarea CSM Evelina Oprina  a ales o manieră de comunicare publică „ce neagă regulile specifice dialogului intern colegial”, asta după ce magistratul a anunțat, luni, că demisionează din postul de manager al proiectului CSM ”TAEJ – Transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar”.

Mai mult, CSM consideră că afirmațiile judecătorului permit „punerea la îndoială a unor proceduri instituționale”.

Judecătorul Evelina Oprina a anunțat, luni, că demisionează din postul de manager al proiectului CSM TAEJ, acuzând ”fragilizarea relațiilor profesionale cu celelalte profesii juridice” și “modul de lucru în Consiliu de natură a afecta proiectul”.

„1. În privința afirmațiilor formulate la data de 13 iulie 2020 de către doamna judecător Evelina Oprina, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu proiectul TAEJ – Transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar, cod SIPOCA 454/ cod MySMIS 118765, finanțat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, precizăm că:

În prezent este în curs de derulare o procedură de verificare standard desfășurată de Direcția Generală Programe Europene Capacitate Administrativă din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, cu privire la o procedură de achiziție publică realizată în cadrul proiectului, în anul 2018, dată la care doamna judecător nu avea calitatea de manager de proiect.

La nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost efectuată în consecință o evaluare internă preliminară, cu scopul de a putea răspunde eventualelor solicitări ale autorității de management, solicitări care au fost adresate la data de 10 iulie 2020.

În acest context, generarea în mod prematur a percepției publice cu privire la o eventuală soluție de constatare a existenței unei nereguli poate afecta nu doar imaginea Consiliului Superior al Magistraturii, ci însuși cursul procedurii.

Abordarea este cu atât mai regretabilă cu cât la data de 29.06.2020, doamna judecător Evelina Oprina a formulat cerere de renunțare la calitatea de manager de proiect, solicitare care nu a fost determinată și nici fundamentată de derularea procedurii de verificare, intenția doamnei judecător de a nu mai gestiona acest proiect fiind clar exprimată încă de la acel moment.

Mai mult, potrivit contractului de finanțare încheiat între autoritatea de management și Consiliul Superior al Magistraturii, reprezentarea legală a Consiliului este asigurată exclusiv de președinte, potrivit art. 24 alin. 3 din Legea nr.317/2004.

Prin urmare, este evident că activitățile derulate la nivelul Consiliului au avut în vedere exclusiv conturarea unei opinii instituționale, susținerile privind o eventuală afectare a desfășurării activităților specifice proiectului TAEJ fiind complet nejustificate.

Consiliul Superior al Magistraturii asigură pe această cale opinia publică că proiectul TAEJ – Transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar, cod SIPOCA 454/ cod MySMIS 118765, finanțat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, se derulează în continuare conform calendarului, întreaga echipă de proiect desfășurându-și activitatea cu buna-credință și rigoarea necesare atingerii rezultatelor propuse.

2. Afirmațiile făcute la aceeași dată de către doamna judecător Evelina Oprina referitoare la modul de lucru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, fac abstracție în mod voit de modul în care funcționează acest organism colegial. Comisiile de lucru din cadrul Consiliului au rol consultativ, de pregătire a lucrărilor Plenului și Secțiilor, modalitatea de desfășurare a ședințelor fiind, de regulă, nepublică. Maniera de desfășurare a ședințelor și structura minutelor în care se consemnează opiniile conturate sunt de natură să asigure cadrul necesar pentru exprimarea și dezbaterea tuturor punctelor de vedere.

În consecință, susținerile referitoare la pretinsa îngrădire a libertății de exprimare a opiniei de membru sunt nesusținute de practica administrativă constantă a Consiliului. Mai mult, ședințele Plenului și Secțiilor sunt publice, oferind posibilitatea fiecărui membru de a-și expune punctul de vedere în condiții de deplină transparență.

Este regretabil faptul că un judecător, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, care a îndeplinit mai mult de un an atribuția de manager în cadrul unui proiect destinat îmbunătățirii comunicării publice în cadrul sistemului judiciar, a ales o manieră de comunicare publică ce neagă regulile specifice dialogului intern colegial și permite astfel punerea la îndoială a unor proceduri instituționale”, precizează CSM.

sursa foto: zi-de-zi.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *