Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Război în Israel: Ajutoarele pentru palestinienii din Gaza vor intra prin Egipt/Peste 200 de români încă așteaptă să fie evacuați din Gaza

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 19 octombrie 2023 Etichete: , , ,

Preşedintele egiptean a fost de acord să deschidă punctul de trecere a frontierei cu Gaza pentru a permite intrarea a 20 de camioane cu ajutoare umanitare, a anunțat preşedintele Joe Biden, miercuri seară, la plecarea din Israel, potrivit The Guardian.

Cel mai probabil, ajutoarele umanitare vor ajunge la sfârșitul săptămânii, potrivit sursei citate. Israelinii nu vor, însă, să fie „punct de trecere” pentru ajutoarele umanitare. Premierul israelian a condiționat sprijinul umanitar de eliberarea ostaticilor.

În privinţa răpiţilor, am clarificat trei chestiuni cu preşedintele Biden. Unu, am cerut eliberare ostaticilor şi lucrăm împreună să-i aducem acasă pe orice cale. Doi, până vor reveni, cerem ca reprezentanţi ai Crucii Roşii să-i viziteze. Trei, nu vom permite ajutoarelor umanitare, mâncare şi medicamente sa intre în Fâşia Gaza din teritoriul nostru”, a declarat Benjamin Netanyahu.

Joe Biden a menționat că 20 de camioane reprezintă „o primă tranșă”, dar în jur de 150 de camioane sunt în așteptare, per total.

Peste 200 de români încă așteaptă să fie evacuați din Gaza

Celelalte mașini de mare tonaj vor avea acces prin punctul de trecere Rafah în funcție de cum va decurge prima livrare de ajutor umanitar.

Egiptul susține că drumurile peste graniță au nevoie de reparații în urma loviturilor aeriene lansate de Israel.

Reamintim, potrivit Ministerului Afacerilor Externe în Gaza sunt 240 de români care așteaptă să fie evacuați. Până la acest moment, nu există o informație publică cu privire la modul în care se va face evacuarea, ci doar asigurări din partea oficialilor români și israelini că se depun toate eforturile necesare pentru ca repatrierea să fie în siguranță.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii