Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Care vor fi efectele unei plafonări a adaosului la produsele românești. Cristian Păun, profesor ASE: „Nu limitează inflația. Guvernul bulversează cetățenii” – INTERVIU

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 17 mai 2024

Guvernul analizează în aceste zile posibilitatea limitării adaosului comercial la produsele fabricate în România, motivul invocat fiind legat de reducerea ratei inflației. Măsura este însă aspru contestată de specialiști. Într-un interviu acordat pentru Mainnews.ro, Cristian Păun, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), a explicat că această inițiativă nu va avea efectele scontate și, în plus, ar putea dăuna producătorilor români.

Guvernul pregătește un proiect de lege privind limitarea adaosului comercial la produsele românești, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în urmă cu o zi.

„Vedem produse româneşti cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic. Ne dorim foarte mult ca toţi românii să aibă acces la alimente româneşti în retail şi la preţuri corecte. Mai mult de atât, această ordonanţă sau proiect de lege care va veni, va sprijini practic consumul de alimente româneşti şi creşterea nivelului de procesare în România”, a explicat Florin Barbu, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Într-o declarație acordată Mainnnews.ro, profesorul Cristian Păun a explicat de ce această măsură nu va stopa inflația și, din contră, va afecta producătorii români.

„Plafonarea adaosului nu limitează inflația”

„Plafonarea adaosului nu limitează inflația și nu este nici măsură de a tempera inflația. Adaosul este un procent pe care producătorii îl aplică costurilor de producție și dacă nu este foarte bine setat de Guvern (adică Guvernul vine cu un adaos mult prea mic față de marja de profit a celui care comercializează aceste produse) într-un final ne putem trezi cu intermediari care vor închide tarabele”, a explicat profesorul Cristian Păun pentru Mainnews.ro.

Pentru a preveni închiderea afacerilor, Guvernul ar putea stabili un plafon generos pentru adaos, ceea ce însă nu va opri creșterea costurilor de producție, care sunt variabile și influențate de factori precum salariile și prețurile materiilor prime.

Dacă astăzi produsul este 10 lei și adaosul este plafonat la 10%, eu, comerciant fiind, îl pot vinde cu 11 lei, dar dacă între timp prețul cu care îmi intră produsul în magazin a crescut la 20 de lei, singurul lucru pe care îl am este adaosul plafonat la 10%. Astfel, voi pune 10% la 20 de lei și îl voi putea vinde cu maxim 22 de lei la raft. Plafonarea adaosului nu a produs niciun efect asupra creșterii prețurilor de la 11 lei la raft la 22 de lei la raft ca urmare a creșterii costurilor de producție.

Și astăzi, în continuare, vedem fenomenul de creștere a prețurilor produselor la raft chiar dacă Guvernul spune că a plafonat adaosul. Guvernul bulversează cetățenii atunci când vorbește de plafonare a prețurilor, pentru că de fapt nu plafonează prețuri, plafonează adaosuri, prețurile continuând să crească.

Nu așa putem lupta cu inflația, dimpotrivă este o măsură inutilă, populistă, prin care Guvernul poate să iasă în fața cetățenilor să zică uite, am făcut ceva”, a exemplificat profesorul.

„Va expune economia românească la importuri”

Reglementarea prețurilor de către Guvern poate duce la înrăutățirea situației pe piață. Aplicarea acestor măsuri doar pentru companiile românești le face mai vulnerabile și crește dependența economiei de importuri, a mai explicat specialistul.

„Prin plafonare, prin fixarea prețurilor, prin stresul pe care îl produci constant producătorilor mai mici sau mai mari, în cazul de față doar producătorilor români, nu vei avea decât de pierdut. Când această măsură vine la pachet cu alte măsuri, cum ar fi suprataxarea supermarketurilor, creșterea impozitării pe IMM-uri (…) te trezești în final că multe afaceri mici își vor închide obloanele și atunci oferta ta se va restrânge, iar faptul că Guvernul vrea să aplice această măsură doar pentru companiile românești, asta va expune și mai mult economia românească la importuri”, a explicat profesorul Cristian Păun pentru Main News.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii