Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Rareș Bogdan: Nu există o înțelegere între PNL și PSD/ Alegerea primarilor în 2 tururi este prioritatea noastră

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 3 februarie 2020 Etichete: ,

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan susține că liberalii își doresc declanșarea alegerilor anticipate, însă prioritatea Partidului Național Liberal este alegerea primarilor în două tururi.

“Nu există nici o înțelegere. (…)Noi ne dorim 2 tururi de scrutin și anticipate. Cred că majoritatea ne dorim asta. 2 tururi de scrutin este principal. Este obligația noastră de a milita pentru acest lucru. (…)Este un punct semnat în înțelegerea PNL cu USR. (…)E o confuzie care se face.(…) Azi am hotărât în unanimitate că PNL susține alegerea în 2 tururi ca fiind prioritatea nr.1 a noastră. Nimeni nu va vota împotriva Guvernului”, a spus Rareș Bogdan, la Digi24.

Moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului PNL va fi dezbătută miercuri. Social-democrații își doresc demiterea Executivului după ce Guvernul condus de Orban și-a asumat răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege referitor la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Alegerile anticipate, miza Guvernului PNL

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, potrivit articolului 114 din Constituția României.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului 2, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

În cazul în care Guvernul cade în urma angajării răspunderii și un al doilea Guvern nu este investit, președintele poate dizolva Parlamentul și declanșa alegeri anticipate.

Pe cine ajută alegerile anticipate

Soluția declanșării alegerilor anticipate a fost anunțată de premierul Orban și președintele Klaus Iohannis, dar partidele din Parlament își fac calcule în ce măsură devansarea scrutinului le-ar aduce și lor beneficii. Unii lideri se tem că anticipatele i-ar scoate definitiv din viața politică.

PNL este principalul partid care dorește alegeri anticipate, deoarece încep să apară sincope în actul guvernamental, iar, în Parlament, PSD poate face jocurile datorită numărului mare de deputați și senatori pe care îl mai deține. Astfel, PNL și-ar conserva capitalul de încredere câștigat după victoria lui Klaus Iohannis de la prezidențiale și ar obține posibilitatea guvernării pentru următorii patru ani.

PSD are două obiective majore: să evite alegerea primarilor în două tururi, dar să fugă și de anticipate. Printre cei care cred că partidul ar avea de suferit de pe urma anticipatelor este Paul Stănescu, secretarul general interimar al PSD. În discuțiile informale, acesta le-a transmis colegilor că PNL trebuie lăsat să se erodeze la guvernare, deoarece fiecare lună petrecută la Palatul Victoria va mușca din procentele liberalilor. Anticipatele ar trimite PSD în Opoziție pentru următorii ani, iar forța lor din Parlament va fi redusă.

Citește și ANALIZĂ| Pe cine ajută cartea anticipatelor

sursa foto: Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *