Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


Raport MAI: Agentul de la IPJ Olt care a preluat apelul Alexandrei, reclamat la Parchet. Opt polițiști sunt cercetați/ Ce alte măsuri au fost dispuse

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 29 iulie 2019 Etichete: , , , , , ,

Raportul Ministerului de Interne privind tragedia din Caracal a ajuns pe masa premierului Vioricăi Dăncilă. Ministrul Nicolae Moga a vorbit în ultimele zile cu polițiștii implicați, cu subprefectul de Olt și cu toate autoritățile care au avut legătură cu acest caz.

După analizarea raportului în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, acesta va fi făcut public, conform unui comunicat al Ministerului de Interne.

Polițistul care a vorbit la telefon cu Alexandra, atunci când tânăra a apelat 112 pentru a cere ajutor, nu i-a cerut fetei date despre locul în care este sechestrată, au declarat surse judiciare pentru Mainnews.ro.

Comunicatul integral al MAI

„În urma consultării cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, s-a deplasat la Caracal încă de vineri 26 iulie a.c., dată la care a dispus și un control la Inspectoratul Județean de Poliție Olt.

De asemenea, ministrul afacerilor interne și premierul au decis eliberarea din funcție a inspectorului general al Poliției Române, chestor general de poliție Ioan BUDA.
Totodată, ministrul afacerilor interne va înainta Guvernului propunerile de schimbare din funcții a prefectului și subprefectului județului Olt.

Pe parcursul verificărilor Corpului de control al ministrului, au rezultat mai multe deficiențe, inclusiv pe linia exercitării actului managerial la nivelul conducerii IPJ Olt, care denotă o lipsă de implicare din partea factorilor de conducere ai inspectoratului în coordonarea efectivelor din subordine.

Astfel, în urma analizei efectuate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, a dispus:

– Încetarea împuternicirii inspectorului şef al I.P.J. Olt, precum şi a celor doi adjuncți ai acestuia.

– Schimbarea din funcție a şefului Poliției municipiului Caracal, precum şi a adjunctului acestuia.

Ministrul afacerilor interne a aprobat propunerea conducerii Poliției Române de a împuternici în funcția de inspector şef al I.P.J. Olt pe comisar-şef de poliție Vasile ARMAŞU (director al Direcției de Ordine Publică, din cadrul I.G.P.R.). Totodată, ministrul Nicolae Moga a dispus noului inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Olt măsuri urgente pentru evaluarea eficienței actului managerial de la toate subunitățile de poliție din județul Olt, în urma căreia să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea unui serviciu polițienesc de calitate.

În urma verificării tuturor aspectelor referitoare la modul de intervenție a polițiștilor de la sesizarea privind dispariția unei minore în data de 24.07.2019, până la prima percheziție la domiciliul suspectului din data de 26.07.2019, Corpul de control al ministrului a propus, în conformitate cu art. 59 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, cercetarea prealabilă față de 5 ofițeri și 3 agenți, în raport cu atribuțiile funcționale prevăzute în fișa postului, a actelor normative incidente în materie, a instrucțiunilor și dispozițiilor în vigoare. În același timp, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza și dispune cu privire la situația de fapt reținută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112.

Ministrul afacerilor interne a înaintat, în cursul zilei de astăzi, Guvernului și Președintelui României un raport referitor la acțiunile desfășurate în cauză anterior datei de 26 iulie a.c., urmând ca după analizarea în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, acesta să fie făcut public.
În ceea ce privește acțiunile desfășurate în cauză, ulterior datei de 26 iulie a.c., activitățile tuturor structurilor de poliție au fost coordonate, începând de vineri seara până duminică noaptea, de către adjunctul inspectorului general, domnul comisar-șef de poliție Dragnea Florian.
Totodată, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, s-a aflat în permanență la fața locului, asigurând o capacitate operațională (resurse) și un nivel de decizie, în conformitate cu complexitatea cazului.”, se arată în comunicatul MAI.

Cazul din Caracal

O tânără în vârstă de 15 ani, Alexandra, a fost dată dispărută miercuri. Joi a sunat la ora 11:00 de trei ori la 112, spunând că este sechestrată. Cu toate datele pe care le-a oferit copila, Serviciul de Telecomunicații Speciale nu a reușit să o localizeze, iar polițiștii au avut nevoie de 19 ore pentru a intra în imobilul principalului suspect, ore în care Alexandra a fost omorâtă.

Inculpatul este Gheorghe Dincă, un bărbat în vârstă de 57 de ani, tată a trei copii. Duminică seară, avocatul lui Gheorghe Dincă, a declarat pentru mainnews.ro, că bărbatul a recunoscut că a omorât-o pe Alexandra, fata de 15 ani dispărută miercuri, și pe Luiza, tânăra de 18 ani dispărută în luna aprilie, în Olt.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Information here on that Topic: mainnews.ro/raport-mai-agentul-de-la-ipj-olt-care-a-preluat-apelul-alexandrei-reclamat-la-parchet-opt-politisti-sunt-cercetati-ce-alte-masuri-au-fost-dispuse/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: mainnews.ro/raport-mai-agentul-de-la-ipj-olt-care-a-preluat-apelul-alexandrei-reclamat-la-parchet-opt-politisti-sunt-cercetati-ce-alte-masuri-au-fost-dispuse/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW