Monday, June 14, 2021
Jurnalism corect


RAPORT Franța consideră că e prematur să ia în discuție ridicarea MCV pentru România și Bulgaria

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 6 aprilie 2021

Franța consideră că încă este prematur să vorbim de ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România și Bulgaria, se arată într-un raport privind statul de drept în Uniunea Europeană, elaborat de Comisia pentru afaceri europene din Senatul francez.

Ar trebui remarcat faptul că Franța consideră în continuare că este prematur să pună capăt MCV, inclusiv pentru Bulgaria, considerând că progresul real nu poate fi realizat numai prin angajamente politice(…)Într-adevăr, componenta „cooperare” a MCV oferă sprijin pentru reformele partenerilor europeni, iar componenta „verificare”, prin monitorizare anuală, exercită o anumită formă de presiune asupra guvernelor român și bulgar pentru a face progrese în implementarea criteriilor de referință(…) Prin urmare, din punct de vedere al Franței, MCV trebuie menținut până la realizarea pe deplin a obiectivelor de referință stabilite pentru fiecare țară”, sunt concluziile raportului elaborat de Comisia pentru afaceri europene din Senatul francez, în capitolul dedicat României și Bulgariei.

În momentul în care Bulgaria și România aderau la Uniunea Europeană, pe 1 ianuarie 2007, ambele țări aveau deficiențe în ceea ce privește reforma judiciară și reformele anticorupție, dar și crima organizată, în cazul Bulgariei, arată raportul de informare.

Prin urmare, prin două decizii ale Comisiei(…) a fost instituit un mecanism specific, mecanismul de cooperare și verificare (MCV), pentru a permite Comisiei să ajute aceste două țări să completeze aceste lacune, dar și să verifice periodic progresele înregistrate în raport cu criteriile de referință specifice definite în acest scop. Acest mecanism a fost o oportunitate de a trata aspectele legate de statul de drept ca fiind o chestiune post-aderare, mai degrabă decât ca un criteriu care justifică o amânare a aderării la Uniunea Europeană. De asemenea, aceasta a permis Uniunii să fie mai eficientă în cererile sale, în special în lupta împotriva corupției, în negocierile de aderare cu Croația”, potrivit sursei citate.

În schimb, senatorii francezi susțin că, în cazul României, MCV va fi ridicat în momentul în care țara noastră va îndeplini patru criterii de referință:

1. Asigurarea unui proces judiciar mai transparent și mai eficient, inclusiv consolidarea capacității și responsabilității Consiliului Judiciar Suprem(n.r. CSM – Consiliul Superior al Magistraturii). Să raporteze cu privire la impactul noilor coduri de procedură civilă și administrativă și să le evalueze.

2. Să înființeze, cum era de așteptat, o agenție de integritate responsabilă pentru verificarea patrimoniului, incompatibilitățile și potențialele conflicte de interese, precum și capacitatea de a lua decizii convingătoare care ar putea conduce la sancțiuni disuasive.

3. Continuarea, pe baza progreselor deja realizate, pentru a efectua investigații profesionale și nepartizane cu privire la acuzațiile de corupție la nivel înalt.

4. Să ia măsuri suplimentare pentru prevenirea și combaterea corupției, în special în cadrul administrației locale

Pe 23 martie, reprezentanții Comisiei Europene arătau că există premisele ca România să scape de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și să fie evaluată în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept, în urma unei întâlniri cu ministrul Justiției, Stelian Ion.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Comisia Europeană: Există premisele ca monitorizarea în cadrul MCV să se finalizeze

Raportul elaborat de Comisia pentru afaceri europene din Senatul francez poate fi consultat aici.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW